TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Scott, John Edgar

Geboortedatum:
1918
Overlijdensdatum:
17 september 1943
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Catania
Vak: I. Rij: A. Graf: 43.
Dienstnummer:
43981
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Na twee jaar op het University College in Nottingham, waar hij zijn textieldiploma en zijn Guilds Award haalde kwam hij in het bedrijf van zijn vader, Lyle & Scott Ltd., Hosiery Manufacturers in Hawick. Hij kreeg in 1938 een T.A. aanstelling bij de K.O.S.B. maar ging in 1940 als Pilot Officer over naar de R.A.F.V.R. en werd vervolges bevorderd tot Flight Lieutenant en Squadron Leader.
Hij raakte gewond en werd onderscheiden met een D.F.C. voor zijn aandeel in de aanval op Dieppe in augustus 1942; hij sneuvelde op 17 september 1943 tijdens luchtoperaties bij Catania toen hij bij No. 114 Squadron diende.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 614 (County of Glamorgan) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 september 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Aanbeveling:
Op 19 augustus 1942 was F/Lt Scott piloot van het voorste vliegtuig in een sectie van drie die een rookgordijn moest leggen in Dieppe. Toen hij het doelgebied naderde werd zijn toestel getroffen door granaatvuur van een bewapend schip. De voorruit werd verbrijzeld en het instrumentenpaneel en het kompas vernield. F/Lt Scott was gewond aan zijn rechterbeen en arm; zijn rechterkaak was ook zwaar gewond. Hij probeerde zijn formatie te seinen dat ze door moesten vliegen naar het doel maar was daartoe niet in staat; daarom leidde hij hen verder en daarna terug naar de Engelse kust. Bij aankomst bereidde hij zich voor op een noodlanding. De stuurboordmotor verloor vermogen maar hoewel hij zijn onderstel niet neer kon laten of zijn bommen lossen maakte hij toch een geslaagde landing. Helaas explodeerden zijn bommen en het toestel vloog in brand. Ondanks zijn verwondingen trok F/Lt Scott zijn bewusteloze waarnemer naar buiten en ontsnapte toen zelf door van de brandende vleugel af te rollen.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto