TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Braaksma, Menno

Geboortedatum:
27 september 1884
Overlijdensdatum:
17 december 1945
Dienstnummer:
Lid van het Verzet
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Op de scheurkalender (uitgegeven door de N.V., de Nederlandse Vereniging tot afschaffing van alcoholhoudende dranken) lezen we op 17 december 1946 of 1947:

17 December '45 overleed deze eenvoudige Fries, die met grote toewijding de zaak der drankbestrijding heeft gediend. Meer dan 20 jaar was hij voorzitter van de Friese Propagandacommissie en 18 jaar de accurate penningmeester der N.V.
Welk een enorme hoeveelheid belangeloze arbeid heeft hij in die tijd verricht!
Er zullen weinig Friese dorpen zijn, waar niet zijn warm woord werd gehoord. Met ons zullen niet alleen tal van mede-Friezen met weemoed de stoere werker gedenken, die het beste van zijn leven gaf voor de verspreiding van het licht der geheelonthouding, totdat de fakkel aan zijn hand ontviel.


Ook Menno Braaksma had een grote belangstelling voor historie en het vastleggen daarvan.
Ik kwam zijn naam tegen in het boek "Leeuwarden door de eeuwen heen" van Mr. J. Algera(1935: geïllustreerd onder leiding van M. Braaksma).
Hij schreef zelf ook een aantal historische schetsen zoals:
Het Nieuwe Stads Weeshuis te Leeuwarden gedurende 250 jaren (1926):
Hij was een van de voogden, van 1918 tot 1945, en dat was in verband met zijn socialistische achtergrond heel bijzonder in die tijd.
De Provinciale Bibliotheek van Friesland en het bibliotheekwezen in deze provincie:
Dit betreft een hoofdstuk in het dikke boek Friesland, uitgegeven door de Provinciale VVV, in 1940.
De Drankstriid in Fryslân: Foardracht for de provins. Underwysrie fen Fryslân:
Hij beschrijft het ontstaan van het matigheids-genootschap van veedokter Kylstra in Drachten in 1832 , de rol van het Friesch Volksblad (Oebele Stellingwerf) vanaf 1876, Jongelingvereniging Nut en genoegen (1894), het onstaan van blauwe toneelverenigingen en zangkoren en de opkomst van de Jeugdbond voor Onthouding (J.V.O.)
Hij noemt de ANGOB (de Algemene Nederlandse Geheelonthouders Bond), volgens hem anarchistisch, de NCGOV (Nederlandse Christen Geheelonthouders Bond) en de Tempelieren
met hun "beperkte taak: het reddingswerk!"
En het spijt hem, dat het drankgebruik niet meer per provincie geregistreerd wordt......

Het meest bekende van hem is, dat hij de naam Us Blaue Hiem heeft bedacht, later verbeterd tot Us Blau Hiem.Hij zat als vertegenwoordiger van de F.P.C. in de Raad van Beheer. Zijn rol was vooral bestuurlijk, hij bezocht Us Blau Hiem regelmatig met zijn gezinsleden, hield redevoeringen, schreef revues.

Bron: Bernard van der Vliet.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!