TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ehlert, Hertha

Geboortedatum:
26 maart 1905 (Berlijn, Duitse Rijk)
Overlijdensdatum:
4 april 1997
Nationaliteit:
Duitse

Biografie

Hertha Ehlert (26 maart 1905 in Berlijn als Hertha Liess – 1 april 1997) was een Duitse opzichter in concentratiekampen. Ze werd als oorlogsmisdadiger in het Bergen-Belsen proces tot een gevangenisstraf veroordeeld.

Biografie
Ehlert was verkoopster in een bakkerij voordat ze voor de bemiddeling door het arbeidsbureau op 15 november 1939 de opleiding tot opzichter in het concentratiekamp Ravensbrück terechtkwam. Daar was ze onder andere leidster van het Außenkommando ingezet. Begin 1943 werd ze naar het concentratiekamp Majdanek en verplaatst en vanuit daar in het voorjaar van 1944 naar het concentratiekamp Plaszow. Vanaf november 1944 was ze in het concentratiekamp Auschwitz in het nevenlager Rajsko als opzichter in het Gartenkommando. Tijdens de evacuatie verliet Ehlert het concentratiekamp Auschwitz. Op 18 januari 1945 bereikte ze met een evacuatietransport het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Op 15 april 1945 werd het concentratiekamp Bergen-Belsen door Britse troepen bevrijd. Zij vonden daar 10.000 doden en ongeveer 60.000 overlevenden. Het SS-kamppersoneel werd verplicht alle lijken te verplaatsen en in massagraven te begraven.

Daarna werd Ehlert gevangen genomen, naar een cel gebracht en door het Britse leger verhoord. Tijdens het Bergen-Belsen proces (17 september tot 17 november 1945) werd zij vanwege misdaden in de concentratiekampen Auschwitz en Bergen-Belsen en de verhalen van getuigen aangeklaagd. Ook de zussen Inga en Jutta Madlung legden tijdens het proces verzwarende getuige verklaringen af tegen Ehlert. Jutta Madlung was van 8 september 1942 tot 13 augustus 1943 gevangene in het concentratiekamp Ravensbrück, omdat zij grappen over de politiek maakte, naar Engelse platen luisterde en de vriendschap met een Joodse. Samen met haar zus was ze in het arbeidscommando van Ehlert in het Siemenslager Ravensbrück en getuige voor het gerechtshof dat Ehlert zich tegenover de gevangenen welwillend en behulpzaam gedragen had. Ehler zou volgens Jutta Madlung geen gevangenen geslagen hebben en ze onder de opzichters een fijne uitzondering te zijn.

Ehlert verklaarde aan het begin van het proces net als alle andere aangeklaagden dat ze onschuldig was. Zij werd op 17 november 1945 vanwege hulp bij doodslag schuldig verklaard en tot 15 jaren gevangenisstraf veroordeeld. Voor de Auschwitz-gerelateerde aanklachten werd ze vrijgesproken. Ze werd op 7 mei 1953 vroegtijdig uit haar gevangenschap uit het Justizvollzugsanstallt Werl vrijgelaten. Ze kwam op 8 mei 1953 tijdelijk in de rehabilitatieinrichting Fischerhof Uelzen terecht. Daar werd ze door Savitri Devibe bezocht, waarmee ze al in februari 1949 in de Justizvollzugsanstalt Wel een vriendschap had aangeknoopt. Ehlert kreeg na haar vrijlating uit de Bondsrepubliek Heimkehrerentschädigung. Na haar eerste gescheiden huwelijk trouwde ze opnieuw en nam ze de naam Naumann aan. Ze woonde in Bad Homburg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen