Heinrich Josten (11 december 1893 in Malmedy – 24 januari 1948 in Krakau) was een Duitse SS-Obersturmführer en onderdeel van het bewakingspersoneel in het concentratiekamp Auschwitz.
Leven
Josten werd in 1933 lid van de NSDAP (lidnummer 1.593.636) en de SS ( SS-Nr 92.316). Bij de SS bereikte Josten in 1944 de positie van SS-Oberstumführer. Vanaf 1939 was hij lid van de Waffen-SS en werd hij vanaf 26 juli ingezet in het concentratiekamp Flossenbürg. Nadat de tweede wereldoorlog uitbrak, was hij kort in dienst van een regiment van de Waffen-SS. Daarna werd Josten in het concentratie kamp Sachsenhausen ingezet.
Op 25 juni 1940 werd hij geherstationeerd naar het concentratiekamp Auschwitz waar hij tot het "evacueren" van het kamp in midden januari 1945 werkte. Eerst werd Josten als Kommandoführer en in het arrestatiebureau ingezet. Daarna werd hij kommandant van de tweede en derde wacht en aansluitend leider van het Referat Waffen und Geräte bij het kamphoofdkwartier. Daar vandaan wisselde hij naar de afdeling 3a "Arbeitseinsatz". Van oktober 1943 tot januari 1945 was Josten tweede Schutzhaftlagerführer in het concentratiekamp Auschwitz (Stammlager) op het laatst werkte hij onder de eerste Schutzhaftlagerführer Franz Hößler. Josten was meerdere keren leider van het Erschießungskommando in de zandgroeves.
Na de „evacuatie" van het concentratiekamp Auschwitz werd Josten in januari 1945 Lagerführer van het buitenlager Boelcke-Kaserne van het concentratiekamp Mittelbau. In dit lager stierven onder zijn leiding vanwege ondervoeding, nalatigheid en de onhygiënische toestanden duizenden gevangenen. Een aantal dagen voordat het buitenlager Boelcke-Kaserne door Amerikaanse soldaten werd bevrijd, zette Josten met meerdere SS-mannen begin april 1945 koers naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Nadat hij werd opgepakt werd Josten in Polen in het Krakause Auschwitzproces voor het supreme nationale tribunaal van Polen op 22 december 1947 vanwege zijn deelname aan selecties ter dood veroordeeld. Het oordeel werd op 24 januari 1948 in de Krakause Montelupich gevangenis door middel van ophanging voltrokken.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!