Wilhelm Schmidt behoort tot het meest bekende team van de operatie Greif. De executie van dit team werd destijds gefilmd en gefotografeerd, de beelden zijn op diverse plekken op internet (en in de literatuur) te vinden. Willi was de zoon van timmerman Adolf Schmidt. Willi was schilder van beroep. Willi was de roepnaam, de naam Wilhelm werd door zijn nog levende zus nooit gebruikt. Van zijn militaire loopbaan is erg weinig bekend. Volgens een melding van 31.05.1941 deed hij dienst bij de 20. Ersatz-Kompanie Luftgau-Nachrichten-Regiment. Ook zijn identiteitsplaatje was van deze eenheid. Volgens zijn zus deed hij o.a. dienst in Nederland. Tijdens de verhoren als krijgsgevangene gaf hij aan dat hij afkomstig was van de 5. Kompanie van het 223 Luftwaffen-Nachrichten-Regiment.
Onderzoek op internet wees uit dat deze eenheid in Lemmer (Friesland) zat. Op de site, zie bronvermelding onderaan, staat een foto waarop een kaartende Wilhelm Schmidt te zien is. Mogelijk is deze foto in Lemmer gemaakt. Maar dat is verre van zeker. In zijn jeugdtijd werkte Wilhem op een nabij zijn woonplaats gelegen golfbaan, als caddie. Daardoor had hij veel contact met Engelsen en leerde zo de Engelse taal. In zijn omgeving gold Wilhelm Schmidt als intelligent. Wat Wilhelm Schmidt bezielde om aan Greif deel te nemen kon niet worden achterhaald. Zijn zus liet weten dat haar broer politiek niet actief was. Misschien was hem promotie in het vooruitzicht gesteld. Een andere mogelijkheid is dat er een soort concurrentiestrijd met zijn broer Fritz was ontstaan. Maar voor geen enkele theorie is ook maar een splinter van een bewijs gevonden. Rond het informeren van de familie heerst een groot chaos. Bij het Rode Kruis in Genève ligt geen death certificate, werd dus ook de Deutsche Dienststelle in Berlijn niet geïnformeerd en dientengevolge werd de familie niet geïnformeerd. Volgens zijn zus kreeg de familie nog tijdens de oorlog een Amerikaanse krant in handen waarin over de executie werd bericht. In 2001 informeerde de Volksbund Deutsche Kriegsgräberführsorge de familie. Ergens in de 1970er jaren heeft de familie Wilhelm laten doodverklaren. Er is een overlijdensakte in Wiesbaden-Dotzheim gevonden, gedateerd 26.10.1977/177. Die akte is gebaseerd op een schrijven van de Deutsche Dienststelle te Berlijn. Een oorzaak van het chaos rond de dood van Wilhelm is waarschijnlijk zijn laatste veldpostnummer geweest.
Op een kaart die de familie naar het Rode Kruis in Genève stuurde werd het veldpostnummer 32397 opgegeven. Daarbij werd vermeld dat hij in Nederland/ België zat. Het veldpostnummer behoorde tot 1943 toe aan de staf van het 10. Panzerregiment. En daadwerkelijk vinden we Wilhelm Schmidt (zonder foto) in de desbetreffende Vermisstenbildliste van het Duitse Rode Kruis. Opvallend daarbij is dat als plaats van vermissing Malmedy genoemd staat. De Vermisstenbildliste is online te raadplegen. Was het veldpostnummer verkeerd doorgegeven of was er wat anders aan de hand? Het antwoord geeft Wilhelm Schmidt tijdens een verhoor. Het veldpostnummer 32397 was eind 1944 voor de kerstpost toegewezen. Of de gehele 150. Panzerbrigade of alleen commando-eenheid dit veldpostnummer kreeg is niet bekend.
Uit een US-Army-Report blijkt dat het team bij Stoumont het Amerikaans gebied binnen drong. Bij Aywaille werd het team aan een brug gestopt. Omdat ze het gevraagde paswoord niet kenden eindigde hun rit daar. Het report is te lezen op oorlogsslachtoffers.nl, in de volledige biografie van Manfred Pernass.
Op 21.12.1944 werden de drie soldaten door een militaire rechtbank veroordeeld tot de doodstraf en op 23.12.1944 stierf Wilhelm Schmidt in de kogelhagel van een vuurpeloton. Willi Schmidt was zich er bewust dat wat hij deed onfair was.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!