Bevorderingen:
Juni 1906: Tweede luitenant (少尉 Shōi])
December 1908: Eerste luitenant (中尉 Chūi)
Mei 1916: Kapitein (rang) (大尉 Taii)
Februari 1922: Majoor (少佐 Shōsa)
Augustus 1925: Luitenant-kolonel (中佐 Chūsa)
Augustus 1929: Kolonel (大佐 Taisa)
Augustus 1934: Generaal-majoor (少将 Shōshō)
November 1937: Luitenant-generaal (中将 Chūjō)
Februari 1943: Generaal (大将 Taishō)
Generaal Tomoyuki Yamashita was een van de meest beruchte soldaten, niet alleen in de Pacific War, maar in de hele Tweede Wereldoorlog. Hij voerde het bevel over een aantal grote operaties, die bijna allemaal gepaard gingen met wreedheden.
Yamashita, een bekwaam veldcommandant, leidde de campagne in Maleisië en Singapore. Die campagne leverde hem de bijnaam "De Tijger van Maleisië" op. Later voerde hij het bevel over Japanse troepen in de Filippijnen, inclusief degenen die Bataan innamen en verantwoordelijk waren voor de beruchte Dodenmars.
Niet veel Japanse oppercommandanten werden als oorlogsmisdadiger ter dood veroordeeld, maar Yamashita was een van hen, en hij werd in februari 1946 buiten Manilla opgehangen.
Er zijn drie plekken in de Stille Oceaan waar u enkele details van zijn militaire carrière kunt bestuderen, namelijk in het militaire museum op het eiland Penang (een resort voor de westkust van Maleisië), in Singapore op talrijke locaties en in het Mt. Samat Museum, op Bataan.
Historicus Edwin P. Hoyt schreef een profiel van hem in het boek genaamd "Three Military Leaders: Heihachiro Togo, Isoroku Yamamoto, Tomoyuki Yamashita". Voor een vollediger verslag van de Japanse oorlogen in de Stille Oceaan is Haruko Taya Cook's "Japan at War: An Oral History" een aanrader. Dit boek is minder een militair verslag, maar meer een sociologisch profiel van de natie, zijn strijders en burgers tijdens de oorlogsjaren. De montage en de interviews zijn uitstekend, hoewel de conclusies van het boek huiveringwekkend zijn.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!