In het begin van de Tweede Wereldoorlog verbleef de op 26-06-1901 in Vinkega geboren Hendrik Roders gedurende enige tijd op vrijwillige basis in Frankrijk.
Tijdens een bezoek aan zijn in Noordwolde woonachtige gezin, besloot hij niet meer terug te keren, ook al omdat zijn echtgenote Annigje Roders-Groen zwanger was van hun zevende kind.
Roders' halsstarrige weigering resulteerde in zijn arrestatie waarna hij eerst werd overgebracht naar Kamp Vught om vervolgens gedeporteerd te worden naar de Noord-Duitse stad Bremen.
Uiteindelijk bezweek de Friese landarbeider op 15-05-1943 in de leeftijd van 41 jaar aan de gevolgen van een bloedvergiftiging in het Marinelager van Neuenkirchen (Landkreis Osterholz) en werd ter aarde besteld op de Osterholzbegraafplaats in Bremen, nu een ereveld waar bijna 200 Nederlandse oorlogsslachtoffers en militairen begraven liggen die sneuvelden in deze regio.
Hendrik Roders is later herbegraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats aan de Oldeberkoperweg1 in Noordwolde, en heeft nu zijn laatste rustplaats tussen zijn vader en echtgenote, zij overleed in 1996.
Hoewel aan de zerk wel duidelijk herkenbaar is dat hij een oorlogsslachtoffer is, bevindt zijn graf zich niet op het gedeelte van de begraafplaats waar de andere oorlogsgraven aangelegd zijn.
Zijn naam wordt ook vermeld op het oorlogsmonument op die begraafplaats, gelegen op de scheiding van het oude en nieuwe gedeelte, welke op de Dodenherdenking van 04-05-1966 werd onthuld, eenentwintig jaar na de bevrijding.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!