TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Williams, Kenneth Sidney

Geboortedatum:
23 juli 1921 (Bexhill/Sussex)
Dienstnummer:
887308
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gunner (Soldaat)
Eenheid:
116th Light Anti-Aircraft Regiment R.A., Divisional Troops, 53rd (Welsh) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
1 maart 1945
Aanbeveling:
Op 27 oktober 1944, tijdens een aanval op de buitenwijken van ’s Hertogenbosch werd een eenheid licht luchtafweergeschut ingezet ter ondersteuning van een van de voorste bataljons. Gunner Williams was de chauffeur van de jeep van de ploegcommandant. Tijdens de dag kreeg de ploeg opdracht het peloton carriers te ondersteunen en Gunner Williams reed met zijn jeep de hele dag rond in de voorste linies van de infanterie.
Op 28 oktober kreeg de eenheid opdracht stellingen te betrekken in de westelijke helft van Den Bosch en een groep verkenners trok het gebied in waarvan bekend was dat er veel sluipschutters waren en onder voortdurend zwaar vijandelijk vuur lag. Gunner Williams reed in het gebied rond, dit vuur volkomen negerend en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid. Er werden diverse vijanden gevangen genomen; Gunner Williams nam ze mee terug naar het hoofdkwartier van de infanterie door straten die onder vuur lagen en keerde later naar zijn ploegcommandant terug. De eenheid had zich nu opgesteld maar werd vastgenageld en een van de mannen raakte gewond. Gunner William hielp hem in de jeep te laden en reed terug naar de verbandpost van het regiment onder dekkingsvuur van een Bren die achterin de jeep was gemonteerd. Later op de dag werd het gebied nogmaals verkend waarbij Gunner Williams zijn ploegcommandant steeds vergezelde die in het bijzonder zijn volkomen kalmte onder zeer gevaarlijke omstanmdigheden rapporteerde.
Op 29 oktober lokaliseerde de infanterie een Spandaupost bij het kanaal en Gunner Williams, gevolgd door een stuk zelf rijdend geschut reed met veel durf zijn ploegcommandant naar een vooruit geschoven positie. Terwijl het geschut zijn aanval dekte reed Gunner Williams zijn jeep met drie man aan boord langs de oever van het kanaal en nam negen man gevangen. De oever van het kanaal lag in het volle zicht van de vijand en onder zwaar vuur. De ploegcommandant en drie anderen namen toen posities in en Gunner Williams bezorgde hen munitie waarvoor hij zonder vrees en zonder aarzeling enkele ritten maakte en spitsroeden liep langs de oever van het kanaal. Dat bleef hij de hele dag doen en toen de ploeg werd vastgenageld door vijandelijk vuur kwam hij met een andere man naar voren en gaf ze dekkingsvuur.
Op 30 oktober raakten zijn ploegcommandant en de Troop Sergeant Major gewond, Gunner Williams nam laatstgenoemde mee naar de R.A.P., raakte op de terugweg gewond aan zijn hand maar bereikte met succes het strijdtoneel en had een ladder meegenomen om daarmee het kanaal over te steken en zijn commandant te redden. Ondanks zijn verwondingen hielp hij enorm bij het terugbrengen van zijn ploegcommandant, onder vuur van sluipschutters en ging nogmaals naar de R.A.P. terug langs een route die onder vijandelijk vuur lag. Zijn moed en grote plichtsbesef gedurende deze vier dagen in actie waren van het hoogste niveau en het lijdt geen twijfel dat hij met zijn acties in niet geringe mate bijdroeg aan het succes van de operaties van zijn ploeg waardoor de voorste troep in staat bleef verder te trekken. Zijn medemanschappen praten nog steeds over zijn moedig optreden.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1946
Efficiency Medal / Territorial Decoration

Bronnen

Foto