TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Downton, George Alban

Geboortedatum:
17 juni 1918 (Adelaide/South Australia, Australië)
Dienstnummer:
Aus. 401206
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

George Downton kwam in januari 1941 bij de R.A.A.F. Hij werd opgeleid tot radiotelegrafist/boordschutter en in April 1942 bevorderd tot Sergeant. Hij begon in juli 1942 zijn loopbaan bij No 1437 Strategic Reconnaissance Flight in het Midden Oosten. Vliegend met de Baltimore, maakte de eenheid diverse verkenningen van wegen en spoorwegen boven steden als Bardia, Barram, Benghazi, Castel Verde. Gambut, Heliopolis, Sollum, Tobroek en Tripoli. Downton vloog 29 van dergelijke operaties voor de actie op 21 april 1943 waarvoor hij met de C.G.M. werd onderscheiden.
Op die dag kreeg hij opdracht met zijn Baltimore een verkenning te doen van het gebied rond Cap Bon en steeg laat in de middag op van de vliegbasis El Djem. Nadat hij over een periode van 20 minuten 10 keer door BF 109s was aangevallen liepen de schade en de verliezen snel op. Zo gebeurde het dat na een noodlanding op het schiereiland van Bon, Downton en een Zuid-Afrikaanse legerofficier die als passagier meevloog, uit het brandende wrak wisten te komen. Na zijn dappere inspanningen om levens te redden werd hij door de Italianen krijgsgevangen gemaakt en uiteindelijk in Duitsland geïnterneerd. Hij werd in mei 1945 bevrijd en bij zijn terugkeer in oktober van dat jaar ontslagen in de rang van Warrant Officer.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 1437 Strategic Reconnaissance Flight, Royal Air Force
Toegekend op:
23 juli 1943
Aanbeveling:
Sergeant Downton was radiotelegrafist/boordschutter in een vliegtuig dat op een vlucht bij Cap Bon door 10 vijandelijke jagers werd aangevallen. In het gevecht dat volgde werd Sgt Downton drie maal gewond en zijn geschut raakte buiten werking. Ondanks dat gaf hij zijn piloot kalm aanwijzingen om de nodige ontwijkende acties te ondernemen totdat het vliegtuig niet meer in de lucht kon blijven en brandend in vijandelijk gebied neerkwam. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid ging Sgt Downton, die tijdens de crash geen ernstige verwondingen had opgelopen, het brandende wrak binnen en hielp een bemanningslid eruit te halen dat ernstig verbrand was. Hij probeerde toen dapper de achterkant van de romp binnen te gaan om een opgeslotem kameraad te helpen maar werd uiteindelijk door de intense hitte van de vlammenzee teruggedrongen. Zijn moedige inspanningen ondanks zijn verwondingen verdienden de hoogste lof.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto