TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Blagg, Daniel Kenneth

Dienstnummer:
4975304
Nationaliteit:
Brits (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
2 West Yorkshire Regiment, The Sherwood Foresters
Toegekend op:
20 april 1944
Aanbeveling:
Op 14 januari 1944 bij Bagona, Arakan, stond Private Blagg met een sectie op wacht op ongeveer een kilometer voor zijn compagnie. In de nacht werd de compagnie aangevallen en zijn patrouille probeerde volgens bevel zich weer bij de compagnie te voegen. Dat konden ze niet, een man raakte bij de poging gewond. De sectiecommandant besloot toen langs de flank te trekken en te proberen het hoofdkwartier van het bataljon te bereiken maar ze raakten hopeloos verdwaald in het netwerk van moerassen (chaungs ?) in het gebied. Twee dagen en nachten zwierven ze rond, ze verloren een man door verdrinking maar ze droegen de gewonde man nog steeds mee. Pvt. Blagg,, de enige goede zwemmer in de ploeg, was onvermoeibaar in zijn pogingen en moest de gewonde man over alle moerassen brengen. Bovendien deed hij nog twee pogingen de verdronken man te redden.
De ploeg splitste zich maar uiteindelijk bereikte Pvt. Blagg met de gewonde man het hoofdkwartier van het bataljon en bracht een zeer nauwkeurig verslag uit van de gebeurtenissen. Nogmaals, in de nacht van 22 januari kreeg het peloton van Pvt. Blagg opdracht een vijandelijke versterking bij Nyunggyaung aan te vallen, die twee compagnieën van een andere eenheid had opgehouden. Tijdens de tocht kwam het peloton onder zeer zwaar vuur waardoor de pelotonscommandant werd gedood en de voortgang stokte. Pvt. Blagg werkte zich naar voren en schakelde een mitrailleurpost uit door het gooien van handgranaten, zo stelde hij zijn sectie in staat het doel te bereiken. Tijdens de operaties heeft hij opmerkelijke kalmte getoond en heeft met zijn dapperheid en vastberadenheid een prima voorbeeld gesteld voor zijn kameraden.

WO 373/31/71
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto