TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Citroen, Karel Adolf

Geboortedatum:
12 februari 1920 (Amsterdam, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Karel Adolf Citroen is op 12 februari 1920 in Amsterdam geboren als zoon van Abraham Citroen en Chane Ptasznik. Na zijn studie in Brussel en Amsterdam wordt hij medefirmant van Roelof Citroen, een bekende juwelierszaak in de Amsterdamse Kalverstraat. Na de Duitse inval raadt de bedrijfsleider hem aan via IJmuiden naar Engeland te gaan. Karel wil echter het familiebedrijf niet in de steek laten en blijft boven de zaak wonen.
Eind 1941 gaan Karel Citroen en zijn neef Bob Franken naar Zwitserland. In diezelfde periode vertrekken ook twee andere neven naar Zwitserland, Alfred en Edwin Rottenberg. Daar hoort Karel dat zijn ouders en enige zusje en de ouders van Bob op 31 augustus 1942 in Auschwitz zijn vermoord. De twee neven besluiten naar Engeland te gaan om tegen de Duitsers te vechten.
Via Frankrijk, Spanje, Portugal en Curaēao bereiken ze de Verenigde Staten, waar ze bij de Royal Navy komen. Karel wordt decoder op een Brits schip en luistert Duitse schepen af. Op 23 oktober 1943 wordt de HMS Limbourne bij Guernsey door de Duitsers getorpedeerd. Er vallen 42 doden, maar Karel behoort tot de 100 overlevenden die door de HMS Talybunt worden gered.
Na de oorlog blijkt de zaak in de Kalverstraat door de Duitsers te zijn leeggehaald. In de Staatscourant leest Karel dat zijn voorraad in Duitsland is teruggevonden. Hij kan het familiebedrijf voortzetten en wordt een bekende zilverexpert. Hij trouwt met Wiebrigje Pasma.
In 1971 fuseert zijn bedrijf met Schaap & Van Gelder, waarna het Schaap & Citroen heet. Karel is lid geweest van de Industriėle Groote Club, Goldsmiths Company London, Silver Society London en de Society Jewellery Historians London. Hij schrijft een aantal boeken, waaronder ''Amsterdamse Zilversmeden'', ''Haarlemse Zilversmeden'' en ''Valse Zilvermerken in Nederland''.
Karel Citroen is op 5 september 1944 op Maidenhead door de Koningin onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis (KB 29-7-1943).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto