TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cevat, Gerardus Hubertus

    Geboortedatum:
    26 november 1920 (Alkmaa/Noord-Holland, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    10 maart 1945 (Zaandam/Noord-Holland, Nederland)
    Begraven op:
    Algemene Begraafplaats Alkmaar
    Vak: G. Rij: 0. Graf: 645.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Gerard Cevat woonde in Alkmaar aan de Stuartstraat 9. Hij was de zoon van koffiebrander Hendrik Nicolaas Cevat (15 september 1881 - 15 maart 1945, Alkmaar) en Johanna Jacoba Dammuller (4 mei 1883 - 11 juni 1968). Hij was ongehuwd en werkte als koffie- en theehandelaar bij De Javaan.

    Ten gevolge van verraad werd hij op 19 februari 1945 gearresteerd bij een inval in zijn ouderlijke woning. Daarbij werd hij in een arm geschoten door een landwachter. Voor behandeling van de schotwond werd Cevat verpleegd in een Marinelazarett in Heiloo. Daarna werd hij overgebracht naar de Weteringschans-gevangenis in Amsterdam. Om ongeveer 09.45 uur werd hij op een weiland aan de oostzijde bij de Troelstraweg (thans Prins Bernhardbrug) gefusilleerd tezamen met de verzetslieden Rens Rempt, Johannes Petrus Jacobus van Roon, Antonius Johannes van de Kamer en Willem Zwart. Het vuurpeloton stond onder leiding van SS Untersturmführer Johann Friedrich Stöver, die na de oorlog ter dood werd veroordeeld en wiens vonnis is omgezet in levenslange gevangenisstraf. Reeds op korte termijn kwam hij weer op vrije voeten.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen