TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Andringa, Leonardus Theodorus Cornelis "Turnip"

Geboortedatum:
22 november 1913 (Den Haag, Nederland)
Overlijdensdatum:
6 september 1944 (Mauthausen, Oostenrijk)
Begraven op:
Monument en Graf Slachtoffers Englandspiel
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage, Kepplerstraat 226. Ongehuwd. Rooms-Katholiek. Lid verzet. Geheim agent Bureau Bijzondere Opdrachten in Londen onder de codenamen Turnip en Akkerman. Onder het pseudoniem Willem van Gielen is Andringa, die ook een uitstekend voetballer was, uitgezonden boven bezet Nederlands grondgebied op 29 maart 1942. Na te zijn gearresteerd is hij via Haaren uiteindelijk in Oostenrijk terechtgekomen. Op vrijdag 10 augustus 1945 om 09.30 uur is in de kerk van de H. Agnes aan de Beeklaan in Den Haag een Heilige Mis van Requiem voor hem gehouden. Postuum is Andringa bij Koninklijk Besluit nr. 33 d.d. 2 mei 1953 het Bronzen Kruis verleend. Andringa is gecremeerd in Mauthausen en heeft geen aanwijsbaar graf.

Bevorderingen:
?: Dienstplichtig Sergeant, Wapen der Infanterie.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Sergeant
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
2 mei 1953
Voordracht:
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden als agent van een geheime inlichtingendienst, die hen tijdens de jaren 1940-1945 uitzond naar door de vijand bezet gebied, alwaar hij onder uiterst moeilijke omstandigheden een levensgevaarlijke taak had te vervullen, die door vijandelijke tegenactie uiteindelijk tot zijn dood leidde."

KB nr 33
postuum toegekend
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen