TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boerema, Dirk

Geboortedatum:
10 augustus 1911 (Delfzijl, Nederland)
Overlijdensdatum:
22 juni 1944 (Utrecht, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Res.-off. Derk Boerema was een van de leiders van de verzetsgroep Zwaantje. Opererend vanuit Delfzijl onderhield deze groep een geheime verbinding met de Nederlandse consul in Zweden. Met coasters werden mensen en informatie naar Zweden vervoerd. Als gevolg van infiltratie door V-Mann Antoon van der Waals werd de groep opgerold. Boerema slaagde er aanvankelijk in uit handen van de Sicherheitsdienst te blijven door uit te wijken naar Frankrijk, met als doel Engeland te bereiken. In oktober 1943 werd hij echter in Perpignan aangehouden. Op 10 juni 1944 werd hij door het Heeresgericht te Utrecht ter dood veroordeeld en op 22 juni 1944 gefusilleerd in Fort de Bilt. Zijn stoffelijk overschot werd vermoedelijk gecremeerd in crematorium Driehuis-Westerveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 1e luitenant der artillerie
Toegekend op:
11 september 1952
Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden als medewerker van de heer Oosterhuis te DELFZIJL, die Nederlandse reserve-officieren en belangrijke spionagegegevens via ZWEDEN naar ENGELAND wist te verschepen. Voorts was hij behulpzaam bij de in 1943 tot stand gekomen radioverbinding met ENGELAND, waarvan de zender onder meer in zijn huis te APPINGEDAM heeft gewerkt. Na de arrestatie van de heer Oosterhuis dook hij onder in DEN HAAG en ondernam met de agent-parachutist H.G. de Jonge en enige andere leden van zijn groep een poging om in SCHEVENINGEN een Duitse "Schnellboot" te bemachtigen. De poging, die onder zeer gevaarlijke omstandigheden werd ondernomen (Scheveningenhaven was zg. "Sperrgebiet") mislukte, waarna hij via de overlandroute naar ENGELAND trachtte te komen. Op deze tocht werd hij bij de Pyreneeen gearresteerd, waarna hij in Juni 1944 werd gefusilleerd.

KB nr 13
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto