TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Groenhuis, Pieter

Geboortedatum:
10 mei 1926 (Winschoten)
Overlijdensdatum:
8 september 1944 (Vledder)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Winschoten
Vak: 6. Rij: 10. Graf: 364.
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Winschoten. Zoon van metaalslijper/stoker-machinist Pieter Groenhuis (7 oktober 1886 Winschoten) en dienstmeid Antje Alberts (13 mei 1882 Bellingwolde). Ongehuwd. Bakker. Vier jeugdige leden van de knokploeg Diever zetten, wellicht beïnvloed door de gebeurtenissen op Dolle Dinsdag, tegen de wil van Geert Kuiper, KP-leider van Diever, hun plan door om jongemannen uit het werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst bij Vledder te laten ontsnappen. Een verzetsman benaderde arbeidsmannen die bij een NSB-boer werkten en vroeg hun, of ze wilden onderduiken. Hij liet hun een onderduikershol zien. De afspraak was dat de verzetslieden aan twaalf jongemannen uit het kamp een onderduikersplek zouden bieden. Op de bewuste dag versliepen de arbeidsmannen zich. De verzetsmensen deden toen een overval op het kamp. Zij namen niet twaalf, maar 21 jongens mee en brachten hen in vier ondergrondse schuilplaatsen onder. Twee jongens, die niet waren meegegaan, wilden bij de NSB-boer blijven werken. Het duo, dat had gezien waar een van de holen zich bevond, werd opgepakt en hardhandig verhoord. De SD dwong hun bij de Huenderweg tussen Doldersum en Wateren de schuilplaats aan te wijzen. Maar het lukte hen, al of niet bewust, niet om de schuilplek te vinden. Een Nederlandse politieman vond het hol uiteindelijk wel. De negen bewoners van het hol moesten naar buiten komen. Zij werden met hun eigen koppelriem geslagen. De twee die het uniform van arbeidsman nog aan hadden, werden gespaard. Maar Pieter Groenhuis, Jan van Dijk (3 mei 1926 Scheemda), Gerardus Marinus van Corstanje (31 januari 1926 Loon op Zand), Wilhelmus Kloonen (25 april 1926 Raamsdonk), David Oomens (31 mei 1926 's-Gravenhage) en Christiaan van Tongeren (25 juni 1926 Leiden) werden doodgeschoten. De zevende arbeidsman, Roelof IJsselstein (19 juni 1926 Gouda -23 november 1986 Gouda), overleefde de schietpartij. Hij liep schotwonden in linkerschouder en rechterzij en een schampschot aan het hoofd op. Bij een boerderij kreeg hij eerste hulp. Later is IJsselstein onder een valse naam in het Asser ziekenhuis opgenomen en dook hij bij twee verpleegsters onder. De twaalf andere ondergedoken arbeidsmannen in de drie overige ondergrondse holen zijn niet gevonden. De namen van de slachtoffers prijken op het herdenkingsmonument in het Wapserveld. Overlijdensakten 23 d.d. 12 september 1944 gemeente Vledder en 17/1944 gemeente Winschoten. De SD-handlangers Sander van Droffelaar (2 november 1914 Amsterdam) en Jan Lamberts (25 juli 1918 Norg) werden onder meer voor hun rol in de zaak van de mishandelde en gedode arbeidsmannen ter dood veroordeeld en op 16 november 1949 in Groningen geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto: Bert Deelman
  • Overlijdensakte 23 d.d. 12 september 1944 gemeente Vledder. Executies bij onderduikershol Doldersum, op site rtvdrenthe.nl; Goudse Oorlogsslachtoffers, R. IJsselstein; site tweedewereldoorlog.goudanet.nl; site 4en5mei.nl; site monumentdoldersum.nl.