TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bruin, de, Ruurd

Geboortedatum:
21 oktober 1898 (Winschoten, Nederland)
Overlijdensdatum:
10 september 1944 (Bierum, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Winschoten
Vak: 06. Rij: 015. Graf: 20.
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Hilbrand de Bruin, de broer van Ruurd had in oktober 1943 een leidende functie bij het opkomende verzet in Noordoost Groningen. Als kruidenier kwam Ruurd in en om Winschoten bij veel mensen over de vloer. Omdat Ruurd weinig opviel kreeg hij al snel een belangrijke taak bij het verzet. Hij bezorgde bonkaarten en illegale bladen, en verplaatste onderduikers. Omdat de broer van Ruurd al snel een hoofdrol speelde bij de KP en LO in Winschoten en omgeving, nam Ruurd bijna ongemerkt de belangrijkste taken over.

Naast het verzetswerk had Ruurd als oudste van het gezin ook de verantwoordelijkheid voor de twee onderduikers, die geruime tijd bij de familie verbleven. De Sicherheitsdienst kreeg in augustus 1944 het werk van Hilbrand door en deden een inval op 8 september. Beide broers waren thuis, en Ruurd luisterde boven naar radio Oranje, en Hilbrand zat in zijn schuilplaats. De SD doorzocht het huis, maar konden de schuilplaats van Hilbrand niet vinden. Daarop werd Ruurd vreselijk mishandeld en ondervraagd, maar hij weigerde de locatie van de schuilplaats te onthullen. De SD’ers gingen als duivels tekeer, foto's werden van de wand gescheurd en vertrapt; in de hoeken en door de wanden werd geschoten.

Hilbrand kon alles horen en stond doodsangsten uit. Toen de SD’ers uitgeraasd waren en Hilbrand onvindbaar bleef, werden Ruurd en zijn zuster Grietje meegenomen. Ze werden verhoord op het Politiebureau in Winschoten en vandaar overgebracht naar de SD-stelle in Delfzijl. Op 10 september 1944 werd Ruurd uit zijn cel gehaald en gefusilleerd tussen Holwierde en Krewerd. De volgende dag werd hij door burgers aangetroffen die daarop de Politie waarschuwden.

Omdat de SD alle identificatiepapieren in beslag had genomen, was identificatie van Ruurd onmogelijk. Nadat de Politie enkele foto’s had gemaakt werd hij door omwonenden begraven. In juni 1945 kreeg de familie de Bruin de locatie van het graf van Ruurd te weten. Op 5 juli 1945 volgde de herbegrafenis in Winschoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto's