TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fearn, Neville

Dienstnummer:
261267
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Toegekend op:
8 november 1945

LG 37340/5434
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Sherwood Rangers Yeomanry
Toegekend op:
24 januari 1946
Aanbeveling:
Capt. Fearn landde met de voorste golf aanvalstanks op D-Day op 6 juni 44 als bevelhebber van een sectie van A Sqn. Op 11 juni, nadat het regiment het hoge terrein bij punt 103 ten noorden van St. Pierre had veroverd, deed de vijand een tegenaanval met tanks en een compagnie infanterie. Capt Fearn viel zonder steun van infanterie en door knap gebruik te maken van het terrein en zijn positie wisselend de vijand zo snel en zo vastberaden aan dat de tegenaanval werd afgeslagen en zware verliezen werden toegebracht aan de vijandelijke tanks en infanterie. In dezelfde nacht leverden Capt. Fearn en zijn sectie, die de hele nacht doorvochten een grote bijdrage aan het afslaan van nog een tegenaanval op St. Pierre. Gedurende al deze moeilijke en soms kritieke gevechten toonde Capt. Fearn de grootste koelbloedigheid en moed en minachting voor persoonlijk gevaar bij het leiden van zijn troepen. Op 26 december 1944 commandeerde Capt. Fearn het squadron gedurende de afwezigheid van zijn Squadron Leader. Tijdens de zware en langdurige gevechten tussen 15 en 27 januari 1945, toen het regiment de 52ste (L) divisie ondersteunde, leidde Capt. Fearn A Squadron met de grootste koelbloedigheid, energie en vastberadenheid en het was geheel aan zijn leiding te danken dat A Squadron erin slaagde Breberen, Laffelde, Bochet en Selstein te veroveren tegen sterke vijandelijke weerstand.
De operatie eindigde tenslotte met de verovering van Heinsberg dat nooit door onze infanterie, die ’s nachts de stad binnentrok, had kunnen worden behouden, als de volgende dag Capt. Fearn er niet in was geslaagd de stad te bereiken met zijn squadron waarbij hij vlak en open terrein moest oversteken dat onder vuur lag van vijandelijk zelfrijdend geschut en anti-tankkanonnen. De tactische leiding over het squadron, het gebruik van rook en zijn persoonlijke leiding bij deze gelegenheid waren van het hoogste niveau en hadden tot gevolg dat A Squadron tanks, ondanks zware verliezen op een kritiek moment dat de slag in ons voordeel besliste, in Heinsberg verscheen. Capt. Fearn bleef bij het squadron dienen tot hij op 28 maart bij Issleberg aan zijn hoofd gewond raakte. Zijn weigering het slagveld te verlaten totdat hij door bloedverlies buiten bewustzijn raakte was een typerend voorbeeld voor zijn uithoudingsvermogen en zijn moed die hij toonde tijdens de diverse gevechten waarbij A Squadron was betrokken sinds het op 6 juni op de stranden van Normandië landden.

LG 37442/695
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met 8th ARMY"-gesp.
Africa Star

Bronnen

  • Foto 1: Richard Fearn
  • - Supplement to The London Gazette Issue 37340 published on the 6 November 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 37442 published on the 22 January 1946
    - Warwick&Warwick

Foto