TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kiek, Maurits "Maurice"

Geboortedatum:
5 augustus 1909 (Den Haag, Nederland)
Overlijdensdatum:
13 februari 1980 (Wassenaar, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
6 november 1946
Aanbeveling:
Maurice Kiek, een Nederlandse burger streed zeer dapper voor de vrijheid en verleende steun van uitzonderlijk belang aan leden van de Amerikaanse en Britse strijdkrachten die gevangenname ontweken in door de vijand bezette gebieden in Europa. De moed en de uitzonderlijke toewijding aan de zaak van de vrijheid, getoond door deze persoon bij het ondernemen van zulke gevaarlijke acties en de prijs kennende wanneer hij werd gepakt, vormden een beslissende bijdrage aan het beëindigen van de vijandelijkheden in dit gebied en verdienen de hoogste lof.
Toen de oorlog uitbrak woonde Kiek in België. Na de overgave kwam hij in contact met Belgische ondergrondse organisaties. Hij stond geregistreerd als binnenvaartschipper, voer regelmatig door bezette gebieden en verzamelde militaire inlichtingen die naar Engeland werden verzonden. Eind 1941 kwam de Duitse contraspionagedienst hem op het spoor en kon hij ternauwernood aan arrestatie ontsnappen. Er werden in België plakkaten opgehangen met zijn foto waarin een beloning van 100.000 franc werd uitgeloofd. Kiek ontsnapte naar Nederland waar hij zijn werkzaamheden voortzette. Begin 1942 werd zijn situatie onhoudbaar. Een tweede poging om hem te arresteren mislukte op het laatste moment. Zijn moeder werd echter wel gearresteerd en naar een concentratiekamp gestuurd waaruit ze niet terugkeerde. Kiek besloot naar Engeland te gaan om zijn werk voort te zetten. Via België, Frankrijk, Zwitzerland, Spanje, Portugal, Zuid Amerika, Curaçao, de Verenigde Staten en Canada kwam hij begin 1943 in England aan.
Via de Nederlandse inlichtingendienst werkte hij voor de Engelse inlichtingendienst.
Voor deze dienst ging hij vrijwillig naar de bezette gebieden terug. Hij sprong onder moeilijke omstandigheden boven Frankrijk bij de Belgische grens af, bereikte Brussel en zette een ontsnappingsroute op, opende een radioverbinding met Engeland en legde contacten tussen Nederlandse en Belgische organisaties.
Op 5 september 1943, een paar dagen voor zijn terugkeer naar Engeland, werd hij in Brussel gearresteerd. Hij stemde in met het plan om met de Duitsers samen te werken maar tijdens zijn eerste radiocontact met Engeland waarschuwde hij ze dat hij was gearresteerd. Hij gaf zijn zogeheten veiligheidscode niet af aan de Duitsers.
Op 11 mei 1944 werd hij door de krijgsraad van de Luftwaffe ter dood veroordeeld. 27 piloten waaronder diverse Amerikaanse, werden direct of indirect door hem geholpen. Allen arriveerden veilig in Engeland.
Na zijn veroordeling werd hij ter beschikking gesteld aan de Duitse autoriteiten die in 1941 om zijn arrestatie hadden gevraagd. Vanwege het feit dat Geallieerde troepen inmiddels in Frankrijk waren geland, werden de gevangenissen in België ontruimd. Via diverse kampen en gevangenissen werd hij op 23 april 1945 in Amberg door de Amerikanen bevrijd.
Medal of Freedom
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
12 augustus 1952

Met palm. Uitgereikt te 's-Gravenhage door ambassadeur E. Graeffe op 12 augustus 1952.
Ridder in de Orde van Leopold II

Bronnen