TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bleeker, Fokke

Geboortedatum:
23 april 1899 (Oentsjerk/Tietjerksteradeel, Nederland)
Overlijdensdatum:
12 februari 1942 (Waalsdorpervlakte, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Bussum, Waltherlaan 35. Zoon van Oebele Bleeker (landbouwer) en Willemke van der Meulen. Huwde op donderdag 29 april 1926 te Vlagtwedde met 23-jarige Janna Bonkes, geboren in Vlagtwedde en dochter van caféhouder Tamme Bonkes en Janna Anananias. Het echtpaar had twee kinderen: Willem en Hendrik). Dienstplichtig wachtmeester Artillerie/belastingambtenaar. Nederlands Hervormd.

Fokke was lid van het Verzet behorend tot de Ordedienst en de verzetsgroep Dubelaar. Deze groep hield zich in Het Gooi en speciaal in Naarden bezig met de opgraving van munitie, die na de capitulatie van mei 1940 door Nederlandse militairen in de grond was gestopt. Ook werden wapens uit de kazematten van de Vesting Naarden gestolen. Een deel daarvan werd nog gebruikt bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. De groep waartoe Bleeker behoorde, werd in juni en juli 1941 opgerold en overgebracht naar de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel). Bleeker zelf werd op 5 juli 1941 als OD'er gearresteerd. Een Duitse krijgsraad veroordeelde hem ter dood. Op 12 februari 1942 werd hij samen met Marinus Hendricus Gerardus Dubelaar (16 juni Weesperkarspel), Willem Johannes Bakkeren (10 november 1906 Delft) en Jan Kwak (28 september 1915 Rotterdam) op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten. Bussum eert hem met de Fokke Bleekerstraat.

In november 1960 schreef weduwe Janna een brief aan het Oranjehotel. Ze vroeg om een toegangsbewijs. Ze wilde op haar man’s verjaardag een bezoek brengen aan de plek waar hij gevangen had gezeten. De cellenbarak was tot 2009 nog in gebruik als gevangenis en daarom in principe niet toegankelijk. Of ze toestemming heeft gekregen is niet bekend.
Ze bleef tot aan haar dood op zoek naar het stoffelijk overschot van haar man. In 1961 schreef zij een brief aan het Rode Kruis. Er gingen geruchten dat haar man onder een valse naam met een andere vrouw in de Mariastraat in Den Haag zou wonen. Hij zou werken voor de Pensioenraad. Haar broer sprong bij, en voerde hier de nodige correspondentie over met betrokken instanties. Alle geruchten werden ontzenuwd. Fokke was echt niet meer in leven. Zijn overlijden was op 10 maart 1942 aangegeven door de 24- jarige Bussumse agent Jan Bonkes, een volle neef van Janna.

Sinds 2005 houden ook de kleinkinderen van Fokke Bleeker zich bezig met de zoektocht naar het lichaam van hun grootvader. Omdat er geen DNA-profiel van een 1e graads familielid van Fokke Bleeker beschikbaar was, werden er bij kleinzoon Sjoerd DNA-monsters afgenomen. Helaas was er in de DNA Databank Vermiste Personen geen match te vinden met Sjoerd’s DNA-profiel.

De afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis te Den Haag werd ingeschakeld. Er werd een onderzoek ingesteld door de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog. In 2012 werd de uitslag daarvan bekend:
‘Samen met drie anderen was Fokke Bleeker doodgeschoten, op het strand of in de duinen bij Scheveningen. Het was een hele strenge winter, de lichamen konden niet begraven worden. Ze werden naar het niet ver daarvandaan gelegen crematorium Velsen gebracht. Na de crematies werd de as in asbussen gestopt en door Duitsers mee naar hun vaderland genomen. De administratie daaromtrent was nauwkeurig bijgehouden.’

Toch zijn er vraagtekens bij deze uitkomst. Reden daarvoor is het volgende:
Fokke Bleeker en Rinus Dubelaar werden samen met Willem Johannes Bakkeren en Jan Kwak op 12 februari 1942 gefusilleerd.
Het lichaam van Jan Kwak is na de oorlog, samen met de stoffelijke overschotten van drie andere mannen, gevonden in graf G in de duinen nabij de fusilladeplaats. Van de andere drie kon de identiteit toen helaas niet worden vastgesteld. Zij liggen nu als Onbekenden begraven op het Nederlands ereveld in Loenen.
Waarom was Kwak wel begraven en niet gecremeerd en bovendien teruggevonden? En wie waren de andere drie mannen die met hem in hetzelfde graf gevonden werden?
Er zijn in Velsen op 12 februari 1942 weliswaar vier personen gecremeerd, maar dat kunnen dus ook vier andere mannen zijn geweest.
In 2009 is onderzoek gedaan naar 28 onbekende doden op het Ereveld Loenen. In 2019 is dit onderzoek uitgebreid naar 103 onbekende slachtoffers. Dit onderzoek door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) is nog in volle gang en zal naar verwachting nog jaren in beslag nemen.

Voor de familie is de zoektocht dus na ruim tachtig jaar nog altijd niet ten einde.

Janna Bleeker-Bonkes heeft dit allemaal niet meer mee mogen maken. Zij overleed in 1995.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Posthuum toegekend.
Verzetsherdenkingskruis (VHK)

Bronnen