TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Somers, Jack Benjamin

Geboortedatum:
12 januari 1922
Overlijdensdatum:
24 november 1942 (Guadalcanal, Salomonseilanden)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Dienstnummer:
313893 USMC
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Jack Benjamin Somers werd op 12 januari 1922 geboren als zoon van Jack T. Somers en Alice Somers. Hij raakte op 24 november 1942 vermist tijdens de gevechten op Guadalcanal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
Acting Squad Leader, Company B, 1st Battalion, 8th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
27 maart 1947
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als Acting Squad Leader van Company B, 1st Battalion, Eighth Marines (Reinforced), in actie tegen vijandelijke troepen op Guadalcanal op de Solomoneilanden op 24 november 1942. Private first class Somers nam moedig het initiatief toen diverse pogingen door zijn sectie en zijn peloton om een vijandelijk mitrailleurnest gelegen op een strategische heuvel uit te schakelen waren afgeslagen. Hij werkte zich ondanks het meedogenloze Japanse vuur de heuvel op en viel alleen aan door dodelijke handgranaten in de diep ingegraven geschutsstelling te gooien. Niet afgeschrikt door de hardnekkige verdediging van de vijandelijke stelling nadat hij twee felle aanvallen had gelanceerd, keerde hij onder vuur terug naar de voet van de heuvel en vulde zijn voorraad granaten aan voor een nieuwe aanval. Hoewel hij tijdens zijn derde aanval het Japanse wapen tot zwijgen te brengen en daarmee zijn sectie in staat te stellen het doel te bereiken door vijandelijk vuur werd gedood, heeft Pfc. Somers een waardevolle dienst bewezen onder niet aflatende tegenstand en zijn koelbloedige moed, zijn onwankelbare vastberadenheid en zijn plichtsbesef gedurende de actie pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Serial 778, Commander in Chief, Pacific (March 27, 1947).
Postuum toegekend.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto