TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pearce, Lawrence Ormsby

Geboortedatum:
(Johannesburg, Zuid-Afrika)
Dienstnummer:
189007
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Eerste Luitenant)
Eenheid:
3rd Carabiniers (Prince of Wales's) Dragoon Guards, 254th Indian Tank Brigade, IV Corps, Fourteenth Army, British Indian Army
Toegekend op:
25 juli 1944
Aanbeveling:
"Deze officier voerde het bevel over een eenheid tijdens operaties tegen Ningthunkong op 25 april 1944. Kort na het begin van de actie werd zijn tank doorboord door een anti-tankgranaat, de chauffeur raakte ernstig gewond en de radio werd vernield waardoor de tank buiten gevecht werd gesteld. Lt Pearce haalde direct de enige reserve tank op die al beschadigd was en waarvan de koepel geblokkeerd was waardoor de tank vrijwel weerloos was tegen aanvallen van dichtbij. Hij ging naar zijn eenheid terug die hij twee uur lang met grote koelbloedigheid aanvoerde, dicht bij de vijand die in het dorp verscholen zat. Als resultaat van zijn inspannigen schakelde zijn eenheid twee anti-tankkanonnen uit, een onbekend voertuig en twee bunkerstellingen; daarmee stelde hij de infanterie in staat het eerste deel van hun doel zonder noemenswaardige verliezen te bereiken en tegelijkertijd belangrijke documenten buit te maken. Later, toen bevel werd gegeven voor de terugtocht, wachtte hij totdat de infanterie met alle gewonden weg was, hoewel hij zijn geschut slechts in een richting kon gebruiken. Deze officier toonde ook gelijkwaardige kwaliteiten van deskundigheid en koelbloedigheid toen hij zijn eenheid aanvoerder tegen een Japanse stelling bij MS 18 aan de weg tussen Imphal en Ukhrul. Bij die gelegenheid moest hij een moeilijke en nauwelijks verkende beklimming doen om de stelling te bereiken waar hij met succes al het vijandelijke vuur tot zwijgen bracht. Gedurende de recente operaties heeft hij zich een uitmuntend leider getoond."

Hij werd op 1 mei 1944 voor de onderscheiding voorgedragen door Lieutenant Colonel R. Younger, MC, commandant van de 3rd Carabiniers; de volgende voordracht kwam op 9 mei van Brigadier Commander van 254 Indian Tank Brigade en op 15 mei van de General Officer Commanding-in-Chief 14th Army; de uiteindelijke goedkeuring kwam op 25 mei van de Commander-in-Chief 11 Army Group.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto