TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Abbenbroek, Anton Willem Marie

Geboortedatum:
9 december 1917 (Den Haag/Zuid-Holland, Nederland)
Overlijdensdatum:
29 juli 1943 (Leusderheide/Utrecht, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Rusthof
Vak: 12. Graf: 150.
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Anton Willem Marie Abbenbroek woonde in 's-Gravenhage en was op 9 december 1917 geboren als zoon van ambtenaar Teunis Johannes Abbenbroek (16 maart 1890, Goudswaard – 12 maart 1945, ’s-Gravenhage) en Johanna Pieternella Westhuis. Hij huwde na zijn terdoodveroordeling (tweede OD-proces) in de Utrechtse Wehrmachtsgefängnis met Anny Kientz. Met deze gebeurtenis hoopte Abbenbroek dat zijn kans op gratie groter zou worden. Als beroep was hij Gymnastiekleraar en diende in het leger als Cadet-vaandrig. Tijdens de bezetting was hij lid van het verzet en behoorde tot de inlichtingengroep van jhr. Joan Schimmelpenninck, die na de arrestaties van Johan Hendrik Westerveld op 3 april 1941 en Pierre Marie Robert Versteegh op 12 september 1941 de leiding van de Ordedienst overnam. Nadat Schimmelpenninck twee maanden later op zijn beurt was gearresteerd, leidden Gerard Dogger en Abbenbroek het Algemeen Hoofdkwartier Ordedienst (AHK-OD), totdat majoor Nicolaas Tibo in januari 1942 de leiding overnam. Zelf werd Abbenbroek in Den Haag ingerekend, nadat cadet-sergeant Willem Pasdeloup (10 juni 1917, Amsterdam) hem vanuit de gevangenis een bericht had gestuurd om op 6 maart 1942 naar de brug over de Mauritskade bij de Parkstraat te gaan. Pasdeloup was na zijn arrestatie voor de Duitsers gaan werken en zou op 11 januari 1943 in Amsterdam door het verzet worden geliquideerd. Abbenbroek zat tot december 1942 in het 'Oranjehotel'. Daarna kwam hij via Haaren en Utrecht in het concentratiekamp Amersfoort terecht. Samen met vijftien anderen werd hij op de Leusderheide doodgeschoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kadet-vaandrig van het Wapen der Infanterie
Eenheid:
Ordedienst (OD), Nederlands Verzet
Toegekend op:
5 mei 1953
Heeft zich in verband met vijandelijk actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend als koerier van de chef staf van de O.D. (ordedienst) in 1941. Na diens arrestatie en die van de beide eerste Commandanten der O.D. (Ordedienst), nam hij in samenwerking met een andere koerier, de leiding van de hele organisatie tijdelijk op zijn jeugdige schouders. hij hield nauw contact met uit Engeland overgekomen geheime agenten en voorzag deze van inlichtingen van militair belang. De opbouw van een binnenlands radionet en het in kaart brengen van afwerpterreinen voor wapens kwam mede dankzij zijn initiatief tot stand. Op 6 Maart 1942 werd hij gearresteerd en in juli 1943 gefusilleerd.

KB nr 61 (postuum toegekend - registratienummer 2043
Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen

Foto

Thema's