TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Billett, Leonard M.

Geboortedatum:
18 november 1919 (Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
22 januari 1996 (Tacoma/Washington, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Aanbeveling:
Zijn groep vloog dagelijks in een bommenwerper boven het Himalayagebergte. Tijdens een van die vluchten werden ze door Japanners onder vuur genomen waardoor beide piloten werden gedood en de motoren beschadigd. Alle anderen en ook Billett waren gewond geraakt. Op de een of andere manier wist hij niet alleen het toestel in veiligheid te brengen en te landen maar hij slaagde er ook in de overlevenden van de bemanning een voor een in veiligheid te brengen. Het toestel verloor brandstof en begon te branden.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Master Sergeant
Toegekend op:
28 mei 1951
Aanbeveling:
Wegens heldendom met gevaar voor eigen leven, geen betrekking hebbend op handelingen tegen een gewapende vijand op 16 december 1950. Op die dag stortte een C-54, terugkerend uit Korea met 7,5 ton explosieven aan boord aan het einde van de startbaan neer en kwam met de neus omhoog in een ravijn tot stilstand. Toen Sergeant Billett en een kameraad op de plek aankwamen, zagen ze dat motor vier nog liep en dat er benzine uit een gescheurde tank stroomde, vlak bij de uitlaat van de motor. Zich bewust van het dreigende gevaar van brand en explosie en het gevaar negerend opende Sgt Billett een inspectieluik van de motor en hielp zijn kameraad het gat in te komen om de brandstof toevoer naar de motor af te sluiten. Met zijn snelle en dappere actie voorkwam Sgt Billett een mogelijke explosie van de bommenlading die grote materiële schade en verlies van levens zou hebben veroorzaakt. Sgt Billett’s heldhaftige actie in een uitzonderlijk gevaarlijke situatie paste binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekte hem, de Far East Air Force en de Amerikaanse Luchtmacht tot grote eer.

Headquarters, Far East Air Forces, General Orders No. 245
Soldier's Medal (SM)

Bronnen

Foto