Woonde in Arnhem, Jagersweg 30. Evacuatieadres Deelerwoud, OF 9 (1*). Zoon van bureelambtenaar Rijkswaterstaat Maximiliaan Victor Adriaan Veeren (11 januari 1893 Nijmegen – 13 oktober 1938 Arnhem) en Arendina Wilhelmina Westerhof (4 september 1898 Wageningen – 3 mei 1995 Arnhem). Ongehuwd. Student. Nederlands Hervormd. Lid van de afdeling Arnhem van de Nederlands Christen Jongelieden Geheelonthouders Vereniging (N.C.J.G.O.V.) De Schakel. Op 4 november 1944 kreeg rechercheur Pieter Sebastiaan Sterk van de Staatsrecherche in Arnhem de melding dat bij de ingang van het Ehrenfriedhof aan de Deelens(ch)eweg het stoffelijk overschot van een jongeman was gevonden. De politieman constateerde dat er sprake was van schotwonden onder het linkeroor, de onderste ribben, boven de navel en in de rechter lies. Hij ging ervan uit dat de schotwond bij het oor het gevolg van een 'genadeschot' was geweest. Bezittingen waaruit de identiteit van het slachtoffer kon blijken, ontbraken in de kleding. Daarvan was hij kennelijk beroofd, voordat hij werd gedood. Pas na de oorlog kwam vast te staan dat het om de negentienjarige Max Veeren ging. Volgens zijn moeder was hij op 3 november 1944 om negen 's ochtends op de fiets van het evacuatieadres naar Arnhem vertrokken. Hij had gehoord dat Duitsers door de evacuatie leegstaande woningen plunderden. Daarom wilde hij thuis enige eigendommen en huisraad in veiligheid brengen. Onduidelijk is wat er precies is voorgevallen (2*). Op 3 november 1944 zetten de Duitsers met manschappen van verschillende eenheden een grote actie op touw om de bossen ten westen van de Apeldoorns(ch)eweg van achtergebleven parachutisten te zuiveren. In de loop van de dag kwam daar nog de gedwongen evacuatie van Schaarsbergen bij. Veeren was die dag niet het enige slachtoffer. Ook de broers Albertus Marten en Hans Kuik, Cornelis Hoogendoorn en Anthonie Zwiers (3*) werden op 3 november 1944 in Arnhem doodgeschoten. Zie ook Kuik, Albertus Marten.
(1*) Het evacuatieadres is moeilijk leesbaar.
(2*) Koster Hendrik Jan van Dijk liet 'uit eigen wetenschap' in de overlijdensakte opnemen dat Veeren op 3 november 1944 om 11.00 uur was overleden.
(3*) Albertus Kuik (14 december 1925 Arnhem), Hans Kuik (19 november 1926 Arnhem), Hoogendoorn (28 mei 1924 Amsterdam) en Zwiers (25 september 1901 Arnhem).
Na de vondst van zijn stoffelijk overschot werd Veeren ter plekke ongekist begraven door leden van de Begrafenisploeg van de Technische Noodhulp. Herbegraven op Begraafplaats Moscowa (koopgraf) in Arnhem.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!