TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fikse, Tijmen Abraham

    Geboortedatum:
    19 juli 1917 (Oldebroek)
    Overlijdensdatum:
    16 september 1944 (Groede)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: B. Graf: 386.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Groede. Zoon van landbouwer en voortrekker van de Vrije Evangelische Gemeente in Oldebroek Beert Fikse (19 december 1880 Kamperveen – 2 oktober 1957 Oldebroek) en landbouwster Elizabeth de Bruijne (20 maart 1876 Cadzand – 19 juli 1918 Oldebroek). (1*) Ongehuwd. Verloofd met een dochter van de familie Cijsouw aan de Kruisdijk in Groede. Landbouwersknecht. Fikse trok in 1938 naar Cadzand, de geboorte- en woonplaats van zijn overleden moeder. Twee jaar later vestigde hij zich in Groede. Hij maakte deel uit van de verzetsgroep van Piet de Winde uit Breskens, aldus Sakkers. De databank van Zeeuwse oorlogsslachtoffers meldt evenwel dat hij volgens voormalig smid Bram Leenhouts buiten het georganiseerd verzet was geplaatst, omdat hij 'nogal grillig en daardoor soms wat onbetrouwbaar was'. Leenhouts voegde eraan toe dat hij op eigen houtje verzetsactiviteiten ontplooide. Op een gegeven moment zat zijn vader, net als Fikse, vast. Leenhouts zou de volgende dag vrijkomen. Fikse vertelde toen dat hij wapens in de schuur van Milliano had verstopt. Leenhouts sr. haalde het wapentuig weg en verborg het op een andere plek. Op 11 september 1944 werd Breskens gebombardeerd. Fikse meldde zich vrijwillig aan om puin te ruimen en slachtoffers te bergen. Van 12 september 1944 af hield hij zich daarmee bezig. Op zaterdagmiddag 16 september 1944 omstreeks half vier verzamelde hij tijdens zijn werk pamfletten die door geallieerde vliegtuigen waren afgeworpen. Dit werd waargenomen door Duitse soldaten, die hem wilden arresteren. Op de fiets vluchtte hij. Maar later kwam hij bij de boerderij van M. Govaert collega-militairen tegen, die kennelijk over zijn vlucht waren ingeseind. Hij gooide zijn fiets op de grond en probeerde zich over landbouwgronden in veiligheid te brengen. De soldaten openden het vuur, waardoor hij zwaar gewond raakte en onder meer een verbrijzelde knieschijf opliep. Een geëvacueerde dokter, die op de boerderij verbleef, verbond hem. De arts wilde dat hij in het ziekenhuis in Oostbrug zou worden opgenomen. Fikse werd op een ladder naar de schuur van Milliano gebracht. Het mocht niet baten. Om een uur of vijf 's middags bezweek hij daar aan zijn verwondingen. Zijn naam staat vermeld op het oorlogsmonument dat is bevestigd aan de oostzijde van de toren van de Grote Kerk op de markt in het centrum van Groede.
    (1*) Vader Fikse was eerder op 24 april 1907 gehuwd met landbouwster Aaltje Spijkerboer (24 april 1882 Oldebroek – 8 november 1911 Oldebroek). Na de dood van zijn tweede vrouw Elizabeth de Bruijne hertrouwde hij met Jakobje – Joukje van de Werfhorst (26 april 1892 Broekdijk, gemeente Oldebroek – 15 december 1966 Oldebroek).

    Op 19 september werd Fikse ter aarde besteld op de Algemene Begraafplaats in Groede, rij 1, grafnummer 1004. Later herbegraven op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak B, grafnummer 306.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Hans Sakkers, Duitse militaire standrechtelijke executies in Zeeland, september-december 1944, Uitgeverij Aspekt, Soesterberg, 2013; Bevrijdingsmuseum Zeeland, databank Zeeuwse oorlogsslachtoffers, site oorlogsslachtofferszeeland.nl; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 21/1944 gemeente Groede); site genealogieonline.nl Morseld-Ten Cate.

    Foto