TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Blom, Johannes

    Geboortedatum:
    4 februari 1923 (Apeldoorn, Nederland (1*))
    Overlijdensdatum:
    3 mei 1945 (Schwerin/Mecklenburg-Schwerin, Duitsland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Johannes Blom woonde in Beekbergen aan de Dorpstraat 70. Hij werd op 4 februari 1923 geboren als zoon van schoenmaker Evert Albertus Blom (2 juni 1897, Apeldoorn) en Gerritje Wilbrink (19 maart 1892, Apeldoorn). Hij was ongehuwd.
    Hij maakte samen met zijn vader deel uit van een verzetsgroep, die zich bezighield met hulp aan joodse onderduikers en geallieerde piloten. Ook verborgen de verzetsmensen wapens en munitie. Tot de groep behoorden voorts Evert van 't Land (2*), Klazinus Busser (3*, Willem Oxener (4*), Hendrik Liefers (5*) en Jan van Beek (6*). De verzetsgroep werd volgens Heerze en Reitsma begin 1943 na verraad opgepakt. Blom sr. en jr. zijn op 19 januari 1943 door de bezetter in hun woning in de Dorpsstraat gearresteerd. Ze werden overgebracht naar het huis van bewaring in Arnhem en daar op een brute wijze verhoord. Vervolgens zijn ze naar Vught getransporteerd. In mei 1944 werden Evert Blom en andere leden van de verzetsgroep door het Obergericht in Utrecht ter dood veroordeeld (7*). Vader Blom kwam eerst in de gevangenis in Scheveningen ('Oranjehotel') en later opnieuw in Kamp Vught terecht. Toen het concentratiekamp begin september 1944 als gevolg van de geallieerde opmars werd ontruimd, behoorde hij samen met zijn zoon tot de gevangenen die op transport naar concentratiekamp Sachsenhausen werden gesteld. Aan het eind van de oorlog nam Hans Blom deel aan de dodenmars van Oranienburg naar Schwerin. Op 3 mei 1945 zocht een deel van de bewakers een veilig heenkomen bij de nadering van geallieerde troepen. Hans Blom en drie medegevangenen zagen kans om te ontsnappen. 's Avonds kregen SS'ers het viertal dat in een weiland lag te rusten echter in het vizier. Die openden het vuur op de gevluchte mannen, waarbij Hans dodelijk werd getroffen. De volgende ochtend om vier uur stonden de Amerikaanse bevrijdingstroepen op de plek des onheils. Evert Blom leefde toen hoogstwaarschijnlijk niet meer. Hij was naar concentratiekamp Bergen-Belsen vervoerd, waar hij, wellicht in de eerste helft van april 1945, is overleden. In gevallen waarin niet (precies) bekend is wanneer een gevangene in Bergen-Belsen is overleden, wordt als overlijdensdatum 31 mei 1945 aangehouden. De namen van vader en zoon Blom staan op het oorlogsmonument in het Texeira de Mattospark in Beekbergen. Het monument is op 4 mei 1970 door oud-verzetsman Jan van Beek onthuld.
    (1*) De Erelijst vermeldt Beekbergen als woonplaats, de Oorlogsgravenstichting Apeldoorn.
    (2*) Evert van 't Land (28 maart 1899 Utrecht – 13 mei 1945 Sandbostel, Duitsland), eigenaar groente- en fruitkwekerij annex boerderij, gearresteerd op 7 januari 1943.
    (3*) Klazinus Johan Busser (14 november 1886 Apeldoorn – 10 februari 1945 Buchenwald, Duitsland), loodgieter, opgepakt op 22 januari 1943.
    (4*) Willem Oxener (17 september 1900 Apeldoorn – 27 december 1944 Neuengamme, Duitsland), dreef wasserij (bleker volgens Oorlogsgravenstichting), gearresteerd op 20 januari 1943, bij hem werden in een schuilplaats wapens gevonden.
    (5*) Hendrik Liefers (3 november 1910 Heerde – 18 maart 1945 Brandenburg an der Havel, Duitsland), landbouwer, net als Busser op 22 januari 1943 aangehouden.
    (6*) Jan van Beek was de enige die de oorlog overleefde. Verzwakt keerde hij na de bevrijding uit een concentratiekamp terug.
    (7*) Hans Blom heeft klaarblijkelijk niet in Utrecht terechtgestaan. Na overbrenging naar Vught is hij daar volgens Heerze en Reitsma tot begin september 1944 gebleven.

    Hans Blom werd – vermoedelijk -in een massagraf begraven.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen