TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Spies, Heinrich Herman

    Geboortedatum:
    29 november 1927 (Ede)
    Overlijdensdatum:
    18 februari 1945 (Achterberg)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: A. Graf: 1083.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Veenendaal. Zoon van fabrieksarbeider/koopman Teunis Spies (10 mei 1901 Veenendaal) en Minna Marie Köhne (geboren in 1898 in Garmisch-Partenkirchen, Beieren, Duitsland). Ongehuwd. Zonder beroep. Volgens de Oorlogsgravenstichting en de Erelijst van Gevallenen maakte hij deel uit van het verzet. Op 18 februari 1945 was hij samen met zijn vader op pad om voor de Organisation Todt in verboden gebied te werken. Onderweg kreeg hij een lekke band. Hij besloot naar huis terug te keren om met een andere fiets naar het werk te gaan. Zijn moeder vroeg hem thuis te blijven, maar volgens een artikel van Aart Aalbers zei hij : 'Nee moeder, u weet waartoe de Duitsers in staat zijn als je niet op komt dagen.' Een Duitse soldaat waarschuwde hem tevergeefs niet alleen door het spergebied te fietsen. In de buurt van het witte kerkje in Achterberg schoot de Nederlandse SS'er Cornelis Pieter Severijnse (1*) op bevel van zijn Duitse bevelhebber de zeventienjarige jongeman zonder vorm van proces neer. Toen vader Spies vroeg, of hij het stoffelijk overschot van zijn zoon mee kon krijgen, werd dat geweigerd. Die week vond onder leiding van dominee R. Kok een rouwdienst plaats. Na de oorlog werd in Achterberg een reconstructie gehouden. Severein wilde echter niet vertellen, waar de jongeman was begraven. Aalbers: 'Voor vader Teunis zat er niets anders op dan zelf te gaan zoeken. Hij prikte met een ijzeren pin stukje voor stukje in het grote land. Eindelijk, begin september 1945, stuitte hij op Hermans broodtrommeltje. De boterhammen, met zelfgemaakte stroop van suikerbieten, zaten er nog in. Daarna vond hij een klomp, een stukje ijzerdaad en tot slot het half vergane lichaam.' De naam van zijn zoon staat op een oorlogsmonument in Veenendaal.
    (1*) In juli 1948 veroordeelde het Bijzonder Gerechtshof in Utrecht Severijnse tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Hij maakte deel uit van de 13 compagnie van het 84e Regiment van de 34e SS-Freiwilligen-Grenadierdivision 'Landstorm Nederland'. Severijnse nam voorts deel aan het arresteren en martelen van verzetsman Hans Blankenberg (25 november 1920 Batavia, Nederlands-Indië), die op 10 september 1944 werd doodgeschoten.
    Herman Spies werd op 7 september 1945 herbegraven in graf 982 op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg in Veenendaal. Op 26 maart 2009 vond overbrenging plaats naar het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Aart Aalbers, Veenendaal in WO II: Maandenlange zoekactie naar geëxecuteerde zoon (2), site Veenendaalse Krant.nl, 12 maart 2015; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 47/1945 gemeente Rhenen en 268/1945 gemeente Veenendaal); genealogieonline.nl (nazaten Johannes Cornelis de Leur); Landwachter krijgt 20 jaar, Limburgsch Dagblad, 10 juli 1948, site delpher.nl; bericht uitspraak strafzaak tegen Severijnse, Barneveldsche Courant, 17 juli 1948, site archieval.nl.

    Foto