TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Merrienboer, van, Johannes Franciscus

    Geboortedatum:
    10 november 1922 (Oud-Gastel)
    Overlijdensdatum:
    4 november 1944 (Rotterdam)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: B. Rij: B. Graf: 170.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Stampersgat (adres volgens Overwater Oud en Nieuw Gastel F-207). Zoon uit het tweede huwelijk van Petrus van
    Merrienboer - in akten komt ook Merriënboer voor - (29 november 1884 Stampersgat - 24 november 1974 Roosendaal) en Anna Cornelia Dimphena Jongeneelen (30 december 1888 Zegge - 23 april 1971 Stampersgat). Ongehuwd. Landarbeider. Rooms-Katholiek. Na een melding dat er paarden op de weg liepen, was Van Merrienboer samen met H. Ernest en P. Huysmans op pad gegaan om te proberen de dieren weer in de wei terug te krijgen. Onderweg kwamen de mannen een patrouille van de Wehrmacht tegen. Bij fouillering werd een pistool in Van Merrienboers kleding aangetroffen. Vier soldaten uit het Duitse leger waren ondergedoken: drie mannen uit Elzas en een Oostenrijker. Aan een van hen had het wapen toebehoord. Ernest, Huysmans en Van Merrienboer werden eerst opgesloten in een betonnen hok bij de Pannehoeve en vervolgens naar Dinteloord overgebracht. Daar verhoorde de Duitse commandant het trio. De mannen hadden afgesproken dat ze zouden doen, alsof ze elkaar niet kenden. Die opzet slaagde, want blijkens hun papieren woonden ze in verschillende plaatsen: Ernest in Fijnaart, Huysmans in Dinteloord en Van Merrienboer in Stampersgat. De beide eerstgenoemden kwamen 's nachts weer vrij. Ze kregen een bewijs mee dat ze op straat mochten zijn, maar zij achtten het raadzaam om niet over de weg, maar door de landerijen naar de boerderij van Huysmans terug te keren. Van Merrienboer werd vanwege het wapenbezit - een vergrijp waarop de doodstraf stond - op transport naar Rotterdam gesteld. Op 4 november 1944 is hij samen met Jägers (1*), Ketel (2*) en Timmers (3*) om vier uur 's middags op de Kralingseweg in Rotterdam gefusilleerd
    (1*) Hendrikus Karel Jägers (2 april 1891 Utrecht).
    (2*) Kristiaan Hendrik Ketel (27 november 1922 Hengelo);
    (3*) Johannes Cornelis Timmers (28 juli 1926 Arnhem).

    Begraven op 9 november 1944 op Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam, vak D, grafnummer 2725. Herbegraven op 25 juli 1945 op Rooms-Katholieke (deel van) Begraafplaats Crooswijk. Voor de tweede maal herbegraven op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak B, grafnummer 170.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • J.J. Laros, Bezetting en bevrijding Oud Gastel en Stampersgat 1940-1945, april 1990; Frank van Riet, Handhaven onder de nieuwe orde. De politieke geschiedenis van de Rotterdamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog, Aprilis, Zaltbommel, 2008, pag. 789; site Brabantse Gesneuvelden; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 32/1945 gemeente Oud en Nieuw Gastel en 5001/1944 gemeente Rotterdam); site genver.nl (familysearch.org); Walter van Merrienboer, Afstammelingen van merrienboel wouter michaelis.

    Foto