TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zaicsek, Karl (Karel)

    Geboortedatum:
    18 juli 1921 (Pecsbanyatelep/Pécs (Hongarije))
    Overlijdensdatum:
    12 september 1944 (Sittard)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Geleen, Esdoornstraat 14. Zoon van Ferenc (Frans) Zaicsek (geboren in Pecsbanyatelep, Hongarije - op 49-jarige leeftijd overleden op 9 februari 1939 in Sittard) en Maria Pollak (8 juli 1899 Pecsbanyatelep - 4 mei 1957 Lindenheuvel). Ongehuwd. Mijnwerker. Rooms-Katholiek. Lid verzet onder de schuilnaam Koenen. Onder anderen was hij koerier, lid van de Raad van Verzet, verspreider van illegale lectuur, munitievervoerder en verzorger van levensmiddelen aan onderduikers. Vaak deed hij zijn verzetskarweitjes met Jan Barning. Zo ook op die fatale dag vlak voor de bevrijding. In het Limburgs Dagblad vertelde hij in 1994: ,,We kwamen met een zending van Urmond af. Karel had het wagentje met de spullen achter zijn fiets hangen. Wat en voor wie het was wist alleen hij. In dat boek - een pas door Barning gekocht boek over de bevrijding van Geleen, red. - staat dat het boter is geweest. Dat zal dan wel. Voor de hoofdingang van het Stikstofbindingsbedrijf werden we door de Duitsers aangehouden. Er werd een officier bij gehaald die opdracht gaf ons op te brengen. De officier ging mee maar werd onderweg opgehouden. Een Duitse soldaat met het geweer in de aanslag liep naast ons. Ik fluisterde Karel toe dat ik het eerst zou gaan en mijn fiets tegen die sodaat zou opgooien. Karel kreeg dan ook wat ruimte. Ter hoogte van het gezellenhuis kwakte ik mijn fiets opzij en zette het op een lopen. Met twee of drie passen stoof ik via de trappen het gezellenhuis binnen. De soldaat legde aan en schoot me bijna door het hoofd. Ik kon zo de plukken haar lostrekken. De portier zei later dat hij nog nooit iemand zo hard had zien lopen.'' Volgens Cammaert is Zaicsek op verdenking van spionage aangehouden en tussen Sittard en Hoensbroek doodgeschoten. Het dagbladartikel noemt de Brunsummerheide als vermoedelijke fusilladeplaats. Onder anderen Cammaert gaat ervan uit dat de verzetsstrijder op 12 september 1944 is doodgeschoten. De Oorlogsgravenstichting wijkt daarvan af met 16 september 1944. De nabestaanden kregen pas in 1951 na een onderzoek van het Rode Kruis zekerheid dat Zaicsek was overleden. Op 20 juli 1951 werd een uitvaardienst gehouden. In Geleen is de Zaicsekstraat naar hem vernoemd. Voorts prijkt zijn naam op het oorlogsmonument aan de Bloemenmarkt in Lindenheuvel.
    Zijn grafligging is onbekend.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Eric van Dorst, Hoe minder je wist, hoe beter het was, Limburgs Dagblad, 20 september 1994; Cammaert, Het Verborgen Front

    Foto