TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ridder, Hendrik

    Geboortedatum:
    4 februari 1918 (Thesinge (Gr.))
    Overlijdensdatum:
    28 oktober 1944 (Westerbork)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Thesinge, Oosterhogebrug A 23. Zoon van landarbeider Geert Ridder (1 januari 1888 Thesinge) en dienstmeid Martje Vegter (3 september 1888 Thesinge - 4 juli 1950 Thesinge). Lid verzet onder de schuilnamen Henk de Vries, Dick, Gerrit Bos en De Zegepraal. Hij maakte deel uit van LO en KP. Ridder was vanuit zijn geloofsovertuiging en uit vaderlandsliefde in 1943 tot het verzet toegetreden. Tot zijn verzetsfuncties behoorde rayonleider van de nulgroep (LO) in het Westerkwartier. In augustus 1943 kreeg hij de leiding van het gewapende verzet in de provincie Groningen. In de zomer van 1944 vormde hij met Tonny Legger en Jo Boltjes een knokploeg. Augustus '44 werd hij provinciaal leider van de KP. Daarna ging hij bij de KP de sabotage-activiteiten leiden. Hij wist zeven groepen van ongeveer twintig man op te zetten. Hij was ook rayonleider bij het Nationaal Steunfonds. Op 18 oktober 1944 werd hij, net als Frederik Legger en Iman Jacob van den Bosch, door de Sipo opgepakt. Op het adres Parkweg 111, zou het verzet vergaderen over de vorming van de BS op provinciaal vlak. Een brief over personen van de Luchtbescherming die een vooraanstaande rol in de OD zouden spelen, had op 16 oktober 1944 geleid tot een inval bij architect Henri Rots, een KP'er. Bij de huiszoeking in diens woning werd een briefje met datum en adres van de bijeenkomst gevonden. Ridder was overgebracht naar het SD-hoofdkwartier Scholtenhuis in Groningen. Ondanks zware mishandelingen gaf hij geen informatie prijs. Ridder, Rots en Van den Bosch zijn met vier anderen in Westerbork gefusilleerd. In Thesinge is het Hendrik Ridderplein en in Groningen de H. Ridderstraat naar de verzetsman vernoemd. Op 4 mei 2008 onthulde een zus op de Smidshouk in Thesinge een herinneringsteken voor Ridder. Het stelt een afgescheurde pagina uit het liedboek voor de gereformeerde kerken voor. Ridder zong graag liederen uit dit boek. Voorts is hem postuum het Verzetsherdenkingskruis verleend. (Bronnen: OVCG; Brinks, Het Scholtenhuis, deel 1; thesinge.com; overlijdensakten 106/1945 gemeente Westerbork en 48/1945 gemeente Noorddijk.)
    Ridder is gecremeerd in Kamp Westerbork. Op 2 november 1945 vond een symbolische bijzetting plaats op Begraafplaats Esserveld in Groningen, veld S.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Archief Jack Kooistra. Oorlogsgravenstichting. Gemeente Leens. Wikipedia.