TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Knol, Geert

    Geboortedatum:
    12 november 1914 (Stiens)
    Overlijdensdatum:
    7 september 1944 (Garmerwolde)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: A. Graf: 575.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Joure. Zoon van brandstoffenhandelaar Rein Knol (23 november 1886 Terwispel – 27 april 1974 gemeente Weststellingwerf) en Johanna Krist (1 april 1888 Terwispel). Huwde met Grietje de Jong. Het echtpaar had een dochter (Wietske). Wachtmeester marechaussee. Geen kerk. Lid verzet onder de schuilnaam Wietze en behorend tot de LO-Sneek. Knol was een veelzijdig verzetsman. Op 27 augustus 1944 stichtte de KP in Joure brand in een truck met oplegger met daarin 253 radio's en veertig luidsprekers, die na de gedwongen inlevering in het gemeentehuis van Haskerland lagen opgeslagen en bestemd waren voor transport naar Duitsland. Omdat Knol ervan werd verdacht dat hij degene was geweest die het verzet van het transport op de hoogte had gebracht, is hij drie dagen later op het politiebureau in Joure gearresteerd en ontwapend. Bij fouillering vonden de Duitsers ook nog enkele exemplaren van het illegale blad BBC-Nieuws in zijn uniform. Voor ondervraging werd hij naar het SD-hoofdkantoor Scholtenhuis in Groningen vervoerd. Daar is hij zwaar mishandeld. Desondanks gaf hij niets prijs. Op de avond van 7 september 1944 is hij samen met Jan Schulenklopper (6 april 1914 Apeldoorn) in Garmerwolde uit de weg geruimd. Zijn stoffelijk overschot gekleed in uniform werd twee dagen later door een schipper in het Damsterdiep gevonden. In het politierapport en de overlijdensakte staat dat hij op 9 september 1944 om 09.00 uur overleden is bevonden. Die datum houdt ook de Oorlogsgravenstichting aan. Het lichaam van Schulenklopper werd op 11 september 1944 in het Damsterdiep aangetroffen. In Joure is de Geert Knolweg naar de verzetsstrijder vernoemd. Zijn naam staat voorts op de noordmuur van de Nederlands Hervormde Kerk in de Midstraat te Joure.

    Knol werd begraven op de Algemene Begraafplaats Westermeer in Joure. Later volgde overbrenging naar het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak A, grafnummer 575.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Pieter Wijbenga, Bezettingstijd in Friesland, De Tille Leeuwarden, 1995, deel II, pag. 305-310; Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen; Verzetsstrijders, site spanvis.nl; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl/site Alle Friezen (waaronder overlijdensakten 39/1944 gemeente Ten Boer en 93/1944 gemeente Haskerland); site stamboomonderzoek.com; site 4en5mei.nl

    Foto