TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hamel, van, Lodewijk Anne Rinze Jetze "Lodo"

    Geboortedatum:
    6 juni 1915 (Nieuwersluis, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    16 juni 1941 (Laren (NH), Nederland)
    Begraven op:
    Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
    Vak: 22. 
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Baarn. Zoon van prof. dr. Joost Adriaan van Hamel (hoogleraar) en Maria Leocadiede de Vries Feijens, geboren te Amsterdam. Ongehuwd. Luitenant ter zee II. In 1935 is hij benoemd tot luitenant ter zee III. Vanaf 1936 tot 1939 diende hij in deze rang in het toenmalige Nederlands-Indië bij de onderzeedienst en maakte deel uit van Hr. Ms. K18. Tijdens de meidagen van 1940 is hij belast geworden met het binnenbrengen van geallieerde schepen en op 12 mei 1940 met het vaartuig waarop het prinselijk paar Bernhard en Juliana mee naar Engeland vertrok. Op de capitulatiedatum 14 mei 1940 verliet hij de haven van IJmuiden met een motortrailer voor de overtocht naar het Engelse Harwich. Daar werkte hij mee aan de evacuatie van de Engelse troepen uit Duinkerken naar Ramsgate. Op 5 juli 1940 ontving hij van de Nederlandse minister van Defensie in ballingschap in Londen de opdracht als agent/parachutist naar Nederland terug te keren. Met de bedoeling om militaire gegevens te verzamelen. In de nacht van 26 op 27 augustus 1940 landde Van Hamel in de duinen tussen Hillegom en Lisse. In oktober 1940 moest hij na de uitvoering van zijn opdrachten weer terug zijn in Engeland. Afgesproken was dat deze terugkeer per watervliegtuig zou plaatsvinden vanaf het Tjeukemeer bij Oosterzee. In een vissersboot zat hij te wachten op het meer, zogenaamd om de vogeltrek te besturen. Ten gevolge van de dichte mist kon het toestel evenwel niet landen. Enkele Friese politiemensen hielden hem in de nacht van 13 op 14 oktober 1940 aan en leverden Van Hamel uit aan de Duitsers. Van Hamel werd overgebracht naar de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel). Als spion kreeg hij op 8 maart 1941 de doodstraf. Die is enige maanden nadien uitgevoerd op de Larense hei. Na de crematie van zijn stoffelijk overschot is de urn overgebracht naar het Hegerfriedhof in het Duitse Osnabrück. Nadat deze werd ontdekt volgde overbrenging naar Nederland. In Heemskerk, Hoogvliet, Leidschendam, Middelburg, Oss, Soest en Voorschoten zijn straten naar hem vernoemd. Op 14 november 1960 is een ondiepwatermijnenveger met zijn naam in dienst gesteld. Postuum werd hij op bij Koninklijk Besluit nr. 37 d.d. 4 oktober 1946 benoemd tot Ridder Militaire Willemsorde-4e klasse en op 3 mei 1946 ontvingen de nabestaanden zijn Engelse onderscheiding Mentioned in Despatches. Op 6 februari 2003 is in Oosterzee het Lodo van Hamelpad, een fiets- en wandelpad, onthuld. Verder staat op de executieplaats op de schietbaan Crailoo een vier meter hoog kruis met zijn naam.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Luitenant ter zee der 2e klasse
    Toegekend op:
    4 oktober 1946
    Voordracht:
    "Heeft zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw onderscheiden door zich op 27 Augustus 1940 geheel vrijwillig als eerste organisator parachutist naar Nederland te begeven en onder uiterst moeilijke en gevaarvolle omstandigheden zich op loffelijke wijze van zijn taak te kwijten. Als gevolg van zijn per radio ingediende rapporten konden voor den vijand werkende fabrieken en andere belangrijke doelen worden gebombardeerd. Aan zijn onvermoeiden arbeid en aan zijn groot doorzettingsvermogen is het voorts te danken geweest, dat reeds spoedig een organisatie in bezet Nederland kon worden opgebouwd om bij voortduring waardevolle inlichtingen omtrent den vijand uit bezet Nederland naar Engeland over te brengen.
    Bij een poging om de door hem in Nederland opgedane ervaringen, ingewonnen inlichtingen en verzamelde documenten naar Engeland over te brengen, door den vijand in October 1940 gevangengenomen, heeft hij door een onaantastbare flinke houding tijdens zijn verhooren en alle schuld op zich te nemen, zijn medewerkers naar vermogen gespaard. Tenslotte is hij ter dood veroordeeld en op 13 Juni 1941 gefusilleerd.
    Aldus in uiterste bewustheid zijn leven voor het Vaderland gevend werkte zijn voorbeeld bezielend voor het latere verzet."

    Lodewijk A.R.J. Hamel is bij K.B.37 van 4 oktober 1946, postuum bij geschreven in het register.

    Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    februari 1948

    Postuum toegekend.
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen

    Foto's