Heinrich Roth werd op 12 mei 1913 in Ratingen geboren als zoon van Johan Karl Roth en Julia Hendrika Verweyen (geboren in Rotterdam). Aanvankelijk woonde hij na het overlijden van zijn vader, met zijn moeder, grootmoeder (van moeders kant) en twee jongere zuster in Rotterdam. Later verhuisde hij naar Enschede toen zijn moeder hertrouwde met Hermannus van Enst. Op enig moment heeft hij ook in Amersfoort gewoond. Op 10 december 1937 huwde hij in Enschede met Anna Hermine Nieterink.
Hij werkte als textieltechnicus. Als Volksduitser werd hij in 1942 opgeroepen voor dienstplicht. Om hieraan te ontkomen sloeg hij op de vlucht en ging hij onderduiken. Via Twente en Groningen kwam hij terecht bij de familie Hessel Bouma in Scharnegoutum, Friesland.
Hier raakte hij bevriend met Pieter Anne Glastra van Loon, een leraar die ook lid was van het verzet. Heinrich Roth ging hierdoor ook in het verzet onder de schuilnamen Wim Bakker en Hendrik van Veen en behorend tot de KP-Scharnegoutum. De in Nederland opgegroeide Roth was een fel tegenstander van de nationaal-socialisten. Toen hij door de Duitsers als militair werd opgeroepen, dook hij onder op de boerderij van Hessel Bouma in Scharnegoutum. Hij deed mee aan overvallen, zoals op het gemeentehuis in Mantgum op 4 december 1944, sabotage, vervalsing van persoonsbewijzen, hulp aan onderduikers en wapendroppings. Op 8 februari 1945 vond op de boerderij een overval plaats door de SD en een peloton Duitse Wehrmachtmilitairen. Bouma, zijn beide zonen en onderduiker Jan Mensonides werden gearresteerd (Bouma sr. en Mensonides werden op 12 februari 1945 uit het politiebureau in Sneek bevrijd; Bouma's zoons maakten de bevrijding in de gevangenis in Groningen mee). Roth en zijn medestrijder Pieter Ane Glastra van Loon (29 januari 1913 Rinsumageest) konden ontkomen door een nooduitgang over de zolder. Zij werden niet gevonden. Uiteindelijk gaven de Duitsers het zoeken op. Wel bleef in opdracht van de SD een aantal landwachters de boerderij bezet houden. Tot 12 februari 1945 konden beide mannen het uithouden zonder voedsel, licht en sanitaire voorzieningen. Ten gevolge van uitputting verloor Roth het bewustzijn, waarna zijn makker besloot medische hulp in te roepen. Toen hij uit zijn schuilplaats tevoorschijn kwam, volgde meteen zijn arrestatie. Ook Roth werd opgepakt. De twee werden overgebracht naar het SD-bolwerk Crackstate in Heerenveen. Met Jacob Hijlkema, Bauke van der Pal en George Christiaan Tinkelenberg zijn Roth en Glastra van Loon gefusilleerd als represaille voor de aanslag op de NSB-tolk en SD-handlangster Grietje Sinnema (Joelke) op 3 maart 1945 bij Dongjum. De lichamen van de slachtoffers bleven een etmaal onder politiebegeleiding ter afschrikking op de executieplek liggen.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!