TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Godwaldt, Marius Johannes Antonius

Geboortedatum:
6 april 1912 (Delft)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 ('s-Gravenhage)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Voorburg, Wateringenlaan. Zoon van smid/inspecteur R. C. Levensverzekeringsmaatschappij Adam Adrianus Godwaldt (6 februari 1872 Delft) en Johanna Maria Doorn (9 mei 1873 Voorburg – 18 juli 1945 Voorburg). Huwde in 1943 met Elizabeth Wilhelmina Schmitz. Bouwkundig tekenaar/ambtenaar Gewestelijk Arbeidsbureau in Den Haag. Rooms-Katholiek. Lid verzet. Bij het Gewestelijke Arbeidsbureau, waar hij in mei 1942 aan de slag ging, probeerde hij zo veel als mogelijk te voorkomen dat mannen naar Duitsland werden gezonden om daar te werken. In de motivering bij het Kruis van Verdienste, dat hem bij Koninklijk Besluit nummer 17 van 20 januari 1953 postuum is verleend, wordt gemeld dat hij bij het arbeidsbureau in de gelegenheid was 'vele honderden mensen uit de Arbeitseinsatz te houden'. Later werd Godwaldt ook actief in de LO. Volgens Het Grote Gebod maakte hij deel uit van de LO Den Haag. Op 8 maart 1945 wilde hij een illegale bijeenkomst in de Van Duvenvoordelaan in Voorburg bezoeken. Hij dreigde door de vierde arrestatie tijdens de bezetting in de handen van de bezetter te vallen, maar slaagde erin aan de Landwacht te ontkomen. Hij volgde daarop zijn gearresteerde verzetsvrienden, die naar de Frederikskazerne in Den Haag gebracht zouden worden. Op de Bezuidenhoutseweg trachtte hij hen te ontzetten. Bij het vuurgevecht, dat vervolgens ontstond, raakte hij ernstig gewond. Landwachters vonden de zwaargewonde Godwaldt in een portiek en schoten hem zonder pardon dood. In het Haagse stadsdeel Loosduinen is in 1987 de Marius Godwaldtstraat naar de verzetsman vernoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Jan A. Boven, Anne Evert Jacobs en vele anderen, 70 jaar vrede en vrijheid, reeks Historisch Voorburg, jaargang 21, nrs. 1 en 2, Historische Vereniging Voorburg, 2015; W.A. Brug, Hun naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989 (verwezen wordt naar Ons Den Haag, april 1988); LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; site onderscheidingen.nl; site wikidelft.nl; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 494/1945 gemeente Voorburg); Digitale Stamboom (onder meer overlijdensakte B1670 gemeente 's-Gravenhage).