TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Douma, Harmen

    Geboortedatum:
    27 februari 1889 (Stiens/Friesland, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    4 januari 1944 (Leiden/Zuid-Holland, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: B. Graf: 346.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Harmen Douma woonde in Voorschoten. Hij was de zoon van Gerben Douma en Hijke Schaafsma en was gehuwd met Gerharda Herberts. Zijn beroep was Hoofd van de Eerste Leidse Schoolvereniging (een lagere school aan het Noordeinde). Hij was Doopgezind en Vrijmetselaar.
    In november 1943 was Willem Diederix directeur van het Gewestelijk Arbeidsbureau geworden. Het arbeidsbureau kon daardoor niet meer voor allerlei verzetsactiviteiten worden gebruikt. Op 3 januari 1944 pleegden twee leden van de Raad van Verzet (RVV) op het Rapenburg in Leiden een aanslag op Diederix. Een van hen schoot hem van achteren neer, maar hij overleefde de aanslag. Höhere SS- und Polizeiführer Rauter wilde dat als represaille 85 Leidenaren gevangen werden genomen en zes werden gedood. Uiteindelijk bedroeg het aantal gevangennemingen 35 en vonden er drie Silbertannemoorden plaats. Douma was één van de slachtoffers. Op de middag van 4 januari 1944 kwamen twee mannen hem uit de school halen. Zijn stoffelijk overschot werd later langs de Kanaalweg aangetroffen. Aan de moord op Douma werd SS’er Martin Kohlen (geboren 14 augustus 1910 Wegberg, Duitsland) schuldig bevonden. Kohlen, van wie wordt vermoed dat hij ook verantwoordelijk was voor de Silbertannemoord op dr. Christiaan de Jong, werd levenslang opgelegd, maar kreeg in 1959 gratie. In Leiden werd de Harmen Doumastraat naar het vermoorde schoolhoofd vernoemd.

    Betrokken: Marinus Jansen
    Oorzaak: aanslag op G.W. Diederix.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Foto