Woonde in Grijpskerk, Kastanjelaan A 18b. Zoon van gemeenteontvanger Assen Harm van Dijk (27 april 1888 Zeerijp, gemeente 't Zandt - 22 juni 1965) en Annechien Maneschijn (24 juli 1892 Ten Post, gemeente Ten Boer - 8 maart 1984). Ongehuwd. Eerste ambtenaar gemeentesecretarie Grijpskerk en plaatsvervangend gemeente-secretaris. Gereformeerd.
Lid verzet. Vanaf 5 maart 1941 was hij belast met de uitreiking van persoonsbewijzen. Vaak was het tijdens uitreikingsdagen erg druk. Om die reden vroeg hij om assistentie. Die kreeg hij in de persoon van Grietje de Boer uit Burum.
In de loop van 1943 liep het bij Van Dijk en De Boer uit de hand. Ze lieten mensen uit het niets in de gemeente vestigen en brachten doden tot leven. De valse persoonsbewijzen kwamen bij onderduikers terecht.
Op zaterdag 18 juli 1944 arresteerde de Landwacht enkele onderduikers in Pieterzijl en Visvliet met vervalste persoonsbewijzen. Ze verklaarden deze van Grietje de Boer te hebben ontvangen. Tijdig wist Grietje te ontsnappen, maar in de ouderlijke woning werd wel een tas met belastend materiaal gevonden. Zij dook onder in Zwagerveen (thans Kollumerzwaag), Workum en in De Keegen bij Burum onder de naam Sjoukje Boorsma.
Willem verdween naar Veendam en ging later naar zijn studiegenoot Anne Smallenbroek (1*) in Assen. Hij hielp Smallenbroek, bureauhouder van de Geheime Dienst Nederland in Assen, bij het maken van plattegronden. Op 10 januari 1945 werd Van Dijk bij een inval in Smallenbroeks woning aan de Brink in Assen gearresteerd.
Via het Asser Huis van Bewaring is hij overgebracht naar Woeste Hoeve om samen met 116 andere Todeskandidaten te worden gefusilleerd. Dat gebeurde uit wraak voor de aanslag op SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve.
Van Dijks naam staat vermeld op een monument bij de Woeste Hoeve, een gedenkplaat van de Rijks HBS in het Dr. Nassau College aan de Mr. Groen van Prinstererlaan in Assen, een gedenkplaat in de Emmaschool aan de Prinses Irenestraat te Assen, de plaquette in de Asser Zuiderkerk en het oorlogsmonument Klokkentoren in Grijpskerk.
(1*) Anne Marten Smallenbroek (14 mei 1919 Assen - 10 april 1945 Assen)
In eerste instantie is Van Dijk begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Op 12 mei 1945 werd hij herbegraven op de Zuiderbegraafplaats in Assen, Eregraf.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!