TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ommeren, van, Mathijs

    Geboortedatum:
    4 april 1925 (Zoelen)
    Overlijdensdatum:
    14 november 1944 (Renswoude)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Zoelen
    Graf: 75.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Zoelen, Jeudestraat 117. Zoon van hoefsmid Marinus Matthijs – Mies – van Ommeren (6 maart 1882 Zoelen – 8 augustus 1967 Zoelen) en Maria Klasina van den Brenk (26 december 1886 Ingen – 17 februari 1959 Tiel). Ongehuwd. MTS-student. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de LO-Tiel. Op de site Oorlogsslachtoffers Betuwe-West wordt Thijs geschetst als 'een erg fanatieke knul', die door zijn leeftijd wellicht ook wat overmoedig was. Samen met zijn vriend Jaap Hendriks spande hij zich in voor lokale onderduikers. Zo verstrekte hij hun distributiebonnen en valse papieren. Ook verzorgde hij gedurende enige tijd samen met dominee Israel een joodse man die op de gewelven van de Nederlands Hervormde Kerk verborgen werd gehouden. Verschillende keren hielp hij geallieerde piloten (1*) bij het oversteken van de Waal. Op 26 oktober 1944 viel hij daardoor in Duitse handen. Hij werd gearresteerd, omdat hij zich bij Hemert in Sperrgebiet (verboden gebied) bevond. De Duitsers namen zijn fiets in beslag, maar hij wist toch met het rijwiel weg te komen. Na een korte achtervolging pakten ze hem opnieuw. Volgens de site is hij zwaar mishandeld. De volgende dag werd hij in het arrestantenlokaal achter de Oude School in Zoelen opgesloten. Aan het plan van vrienden om hem te bevrijden wilde hij niet meewerken. Hij vreesde dat dan onschuldige inwoners van Zoelen zouden worden doodgeschoten. Na enkele dagen is hij naar een gevangenis in Utrecht overgebracht. Op 14 november 1944 werd Van Ommeren om half een 's middags met vier anderen als vergelding voor het neerschieten van een Duitser geëxecuteerd. Zijn naam staat op de plaquette van het verzetskruis op de Groeperkade in Renswoude vermeld.
    (1*) Waarschijnlijk betrof het ook geallieerde militairen die na Market Garden in het bezette deel van Nederland waren achtergebleven.

    Begraven op de Algemene Begraafplaats van Zoelen en Kerk-Avezaath, 1e klasse, grafnummer 75.


    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Site Oorlogsslachtoffers Betuwe-West (oorlogsslachtofferswestbetuwe.nl); Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 29/1944 gemeente Renswoude); site genealogieonline.nl (stamboom Hans Meijer).

    Foto