TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wevers, Gerrit Jan

    Geboortedatum:
    18 juli 1920 (Zwolle)
    Overlijdensdatum:
    8 maart 1944 (Amsterdam)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Dubbeldam, A 214a. Zoon van timmerman Johannes Wevers (22 juli 1896 Zwolle) en Taekje Houtstra (31 januari 1896, Boer, gemeente Franekeradeel). Ongehuwd. Uitvoerder grondwerken. Lid verzet. Geen kerk. Lid verzet onder de schuilnaam Ger. Hij was leider van de KP-Sliedrecht. Politieopperwachtmeester Stenvert hield op de ochtend van 8 maart 1944 (1*) op de Nassaukade in Amsterdam twee jongemannen aan die hij ervan verdacht de Arbeidsinzet te ontduiken. Toen de politieman hen naar het hoofdbureau wilde overbrengen, probeerden zij onderweg te vluchten. Stenvert loste daarop een schot dat de ondergedoken Wevers op de hoek van de Kinkerstraat en de Van Tienhovenstraat dodelijk trof. Hij stierf om kwart over elf op straat.(2*)
    (1*) De Oorlogsgravenstichting en de persoonskaart van Wevers geven 8 maart 1944 als sterfdatum, Stigter en De Waarheid 9 maart 1944.
    (2*) 'De oorlogsmisdadiger Stenfert', commentarieerde het illegale blad De Waarheid op 7 april 1944, 'heeft daarmee een nieuwe gruweldaad toegevoegd aan de vele, die hij reeds op zijn geweten heeft. Stenfert behoort tot het bureau der z.g. sociale politie, onder leiding van kapitein Bakker. Men tracht het voor te stellen alsof dit bureau is ingesteld der bestrijding van a-sociale elementen. In werkelijkheid houdt het tuig, dat tot het bureau behoort, zich met voorliefde bezig met het opsporen van onderduikers.'

    Wevers is gecremeerd in Driehuis-Velsen. Zijn as is verstrooid.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 43, Oorlogsgravenstichting.
      Bianca Stigter, Atlas van een Bezette Stad Amsterdam 1940-1945, Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam|Antwerpen, 2019, pag. 283; Mensenjagers, De Waarheid, 7 april 1944; site delpher.nl; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 16/1944 gemeente Dubbeldam); Stadsarchief Amsterdam (persoonskaart).

    Foto