TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Corput, van den, Willebrordus Cornelis

    Geboortedatum:
    17 december 1922 (Ginneken)
    Overlijdensdatum:
    6 oktober 1944 (Alphen (Noord-Brabant))
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: A. Graf: 862.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Breda, Ploegstraat 2. Zoon van Jacobus van den Corput (15 februari 1885 Etten-Leur - 24 april 1960 Breda) en Elisabeth Henrica van der Made (9 juni 1885 Made en Drimmelen - 30 juli 1963 Breda). Ongehuwd. Schilder. Rooms-Katholiek. Lid verzet behorend tot de LO-Chaam. Volgens Buitkamp fungeerde hij korte tijd als koerier van Jan Beenen, de LO-leider van Chaam. Hij was ondergedoken in Alphen. Kort voor de bevrijding van Alphen werd Willy van den Corput samen met de landbouwers Toon Oomen (45) en Felix Roelen (39) door Duitse Fallschirmjäger uit hun schuilkelder gehaald. Ze moesten in een greppel gaan liggen, waarna op hen werd geschoten. De zwaargewonde Roelen overleefde de fusillade, die mogelijk een represaille is geweest. In de schuilkelder hadden ook twee of drie marechaussees gezeten, die bij het verzet betrokken waren. Zij waren kort voor de komst van de Duitse militairen in de richting van Chaam verdwenen. De namen van de slachtoffers prijken op het oorlogsmonument in Alphen.

    In eerste instantie is Van den Corput begraven in Alphen. Zijn herbegrafenis vond plaats op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Ginneken. Nog weer later is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak A, grafnummer 862.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Jacques Sadée en Corrie Lossez, We zullen hen niet vergeten. Bredase slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van het conflict Nederland - Indonesië 1945-1950, Uitgeverij Brabantia Nostra, Breda, 1992; dr. J. Buitkamp, Verzet in West-Brabant van de L.O./L.K.P. en Trouw, Generaal Maczek Museum, 1984, deel 1, pag. 113; A. Hallema, Breda vertelt van zijn bevrijding, 28-30 october 1944, Broese & Peereboom, Breda, 1947; Fusillade Monument Alphen, site tracesofwar.com; Informatiebord fusilladeplaats Alphen officieel onthuld, site alphen-chaam.nl; LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl/Brabants Historisch Informatie Centrum/Regionaal Archief Tilburg/Stadsarchief Breda (waaronder overlijdensakten 41/1944 gemeente Alphen en Riel en 504B/1944 gemeente Breda).