Woonde in Apeldoorn, Generaal van der Heydenlaan 10. Zoon van broodbakker/marktkoopman/koopman Gerrit Lammes (22 december 1877 Katwoude - 16 juli 1959 Apeldoorn) en Catharina Dorothea Moojen (17 maart 1880 Edam - 5 januari 1957 Apeldoorn). Huwde na de sluitingstijd op de gemeentesecretarie in Twello met koerierster Annalies - Ans/Lies - van Eijsden. Het paar kreeg een kind. Lammes was eerder gescheiden van huishoudster Antje Geertruida Smallenbroek (20 februari 1909 Groningen).
Instrumentmaker (Henk Berends, Erelijst van gevallenen)/propagandist (Oorlogsgravenstichting)/marktkoopman (overlijdensakte gemeente Apeldoorn)/monteur (huwelijksakte). Geen kerk. Lid verzet met de schuilnamen Kees de Boer en Toon Vos. Onder meer werkte hij in LO-verband in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. (1*)
Hij vervalste persoonsbewijzen en distributiekaarten, verspreidde illegale lectuur en verzorgde onderduikers en piloten. Lammes was ook lid van de verboden Communistische Partij van Nederland (CPN). Najaar 1943 werd hij CPN-instructeur in Twente.
In 1944 ging hij in Terwolde meewerken aan het illegale blad De Waarheid. In die plaats werd een editie van het communistische blad gedrukt. De Sicherheitsdienst arresteerde hem op 12 december 1944. Hij is eerst overgebracht naar het SD-gebouw in Deventer en later naar De Oxerhof in Colmschate.
De SD wilde dat Lammes adressen zou doorgeven. Maar hij rekte dat. Tijdens het in- en uitpakken van de waszakken werden waarschuwingen doorgefluisterd, waardoor moeder Lammes mensen kon waarschuwen. Wanneer de Duitsers dan in actie kwamen, dan waren de gezochte personen inmiddels verdwenen.
Dat 'rekken' werd hem bijna eenmaal fataal. Tijdens een verhoor werd hij aan zijn stropdas aan de muur gehangen. Bij een andere gelegenheid is hij in een arrestantenwagen vervoerd waar de uitlaatgassen het voertuig binnendrongen, waardoor hij bijna in de koolmonoxide stikte.
Nadat Lammes was opgepakt zijn Dicks zoon uit zijn eerste huwelijk en Dicks vader nog bij hem op bezoek geweest in het gebouw van de Sicherheitsdienst aan de Brinkgeverweg in Deventer.
Als represaille voor de aanslag op SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 in de buurtschap Woeste Hoeve werd hij samen met zijn dorpsgenoten Arend Nales (2*), Egbert Plette (3*) en Pieter van der Vegt (4*) gefusilleerd. Hun namen staan op een gedenkteken op de fusilladeplaats. Postuum ontving Lammes het Verzetsherdenkingskruis.
(1*) Het Grote Gebod maakt geen melding van Lammes als slachtoffer.
(2*) Arend Jan Nales (12 april 1909 Voorst);
(3*) Egbert Plette (5 oktober 1899 Doornspijk);
(4*) Pieter van der Vegt (16 september 1896 Deventer).
In eerste instantie is hij begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Herbegraven op 3 mei 1945 op Heidehof, 3e klasse, grafnummer 430.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!