TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zomer, Otto

    Geboortedatum:
    28 augustus 1898 (Alteveer, gemeente Hoogeveen)
    Overlijdensdatum:
    8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Hollandscheveld, Riegshoogtendijk 148. Zoon van landbouwer Dirk Zomer (6 september 1869 Alteveer, gemeente Hoogeveen - 13 februari 1940 Hoogeveen) en Elsje Lip (9 maart 1876 Hollandscheveld, gemeente Hoogeveen - 14 september 1947 Hoogeveen). Zomer huwde op 15 mei 1926 met landbouwster Femmigje Streutker (8 september 1898 Noord, gemeente Hoogeveen). Het echtpaar had twee kinderen: Hilje en Dirk. Landbouwer. Gereformeerd.

    Lid verzet. Hij huisvestte regelmatig onderduikers en leden van de
    KP van zijn broer Rieks in zijn boerderij. Bovendien sloeg hij wapens op, die door een geallieerd vliegtuig waren gedropt. Voor een deel werden die wapens later weer verder getransporteerd. Hij nam ook zelf deel aan het vervoer van die wapens.

    In het zuidoosten van Drenthe werden de Binnenlandse Strijdkrachten opgerold. Bij het onderzoek in die zaak kwamen wapens boven water, die afkomstig waren uit de boerderij van Zomer. Dat vormde de reden voor de bezetter om een bezoekje aan hem te brengen (1*)

    Op zaterdag 13 januari 1945 was hij voor zijn wekelijkse scheerbeurt, zoals destijds in zwang was, bij de kapper. Een SS'er vroeg waar hij was. Argeloos vertelde men hem: 'Bij de kapper'. Toen hij door de kapper behandeld was en huiswaarts wilde keren, werd hij opgewacht door SS'ers.

    Otto Zomer werd pas weggevoerd, nadat de SS'er zich eerst zelf had laten scheren of knippen. In de tussentijd had hij in de hoek moeten staan met de handen op zijn rug. Via de openbare lagere school in Hollandscheveld is hij overgebracht naar het SD-hoofdkwartier in Assen en daarna naar het Huis van Bewaring in de Drentse hoofdstad. Ook Frederik Zomer (een broer) en het dienstmeisje van de ondergedoken Rieks Zomer werden opgepakt

    Volgens de knokploegleden was de arrestatie van Otto Zomer een vergissing. De SS had eigenlijk zijn broer Rieks willen aanhouden. Berends: 'Tijdens de verhoren moet Otto gemerkt hebben dat men hem voor zijn broer aanzag.' Hij wilde niet verraden, waar Rieks zat.

    Als represaille voor de aanslag op de SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij de buurtschap Woeste Hoeve is hij gefusilleerd. In Hollandscheveld is de Otto Zomerweg naar hem vernoemd.
    Zijn naam wordt vermeld op het monument bij Woeste Hoeve en het oorlogsmonument De Kaars in Hollandscheveld.

    (1*) Berends noemt als leidende personen van deze aktie sectie-commandant Weimar van de Landwacht uit Coevorden en Dirk Hoogendam van de Waffen-SS.

    Oorspronkelijk begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Herbegraven op de ochtend van 5 mei 1945 op de Begraafplaats in Hollandscheveld, gedeelte III, blok A, grafnummer 33

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; W.A. Brug, Hun naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 720/1945 gemeente Apeldoorn en 277/1945 gemeente Hoogeveen); Nationaal Archief; site 4en5mei.nl.