TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kattouw, Anton Hendrik

    Geboortedatum:
    17 februari 1915 (Haren/Groningen, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    8 maart 1945 (Woeste Hoeve (Apeldoorn)/Gelderland, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven Begraafplaats Oud Eik en Duinen
    Graf: 5067.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Amsterdam, Sophialaan 34-III. Zoon van schoolhoofd Albert Kattouw (25 augustus 1885 Slood, gemeente Hoogeveen - 19 mei 1944 Zevenhuizen, gemeente Leek) en Hiltje Veenstra (5 februari 1889 Jubbega-Schurega). Huwde op 10 november 1939 in 's-Gravenhage met Hubertha Voetelink (28 april 1914 Nieuw-Helvoet). Het echtpaar had twee kinderen. Derde stuurman/marconist Stoomvaartmaatschappij Nederland/administratief ambtenaar CCCD (Centrale Crisis Controle Dienst). In mei 1940 deed hij als luitenant ter zee III dienst op een onderzeeboot van de Koninklijke Marine. Lid verzet. Als lid van de inlichtingengroep Packard bediende hij in Amsterdam een illegale zender. Op 7 september 1944 reisde hij met andere medewerkers van de zender af naar Hengelo (Ov.). Hij werkte onder meer samen met stafmedewerker Piet Smit (15 mei 1921 Ede), de voormalige districtsleider van de LO-Enkhuizen. In elf weken tijd werd op minstens veertien adressen in Hengelo en omgeving uitgezonden. Op het moment dat al was besloten de zender naar Winterswijk te verplaatsen betrapten leden van de SD Kattouw, Smit en medewerkster Julka Helene Katharina Snijder-Bratu op heterdaad. Kattouw is overgebracht naar het Huis van Bewaring in Zwolle. Vanuit die plek werd hij op 8 maart 1945 naar de executieplaats vervoerd. Als represaille voor de aanslag op de SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter bij Woeste Hoeve zijn Kattouw en Smit samen met 115 andere gedetineerden gefusilleerd. Postuum is bij Koninklijk Besluit nr. 9 d.d. 2 januari 1950 aan Kattouw het Bronzen Kruis toegekend.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    23 januari 1950
    Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door zich in April 1944 beschikbaar te stellen als marconist van een inlichtingengroep en als zodanig onder meestal uiterst gevaarvolle omstandigheden goede radiotelegrafische verbinding met het Bureau Inlichtingen der Nederlandse Regering te Londen te onderhouden en waardevolle berichten te verzenden.
    Toen hij in November 1944 werd gevangen genomen, zich moedig te gedragen.
    Hij werd in maart 1945 gefusilleerd.


    K.B. no.9 van 2 januari 1950 (postuum)
    Bronzen Kruis (BK)

    Bronnen