Woonde in Groningen, Parklaan 15a. Zoon van deurwaarder Willem Kriegsman (1 januari 1844 Muntendam - 1 augustus 1914 Winschoten) en Pietje van den Berg (14 augustus 1849 Usquert - 7 augustus 1929 Winschoten). Huwde op 10 augustus 1911 in Groningen met Maria Johanna Claassen (17 april 1883 Breda - 21 oktober 1948 Breda). Inspecteur van een levensverzekeringsmaatschappij. Nederlands Hervormd. Tijdens de meidagen van 1940 vocht hij mee als reserve-kapitein. Lid verzet. Hij was werkzaam voor de OD en LO. Op zijn verzetskaart staat, wat crypisch,'OD commandant district VII BS'. De BS was op het moment van zijn aanhouding - in de provincie Groningen - nog niet actief. Zijn kaart vermeldt voorts dat hij onderduikers verzorgde en dat hij een vooraanstaande medewerker van het studentenverzet was. Op 20 september 1944 ontvingen de Duitsers een anonieme brief, die later van de Groninger advocaat Simon Redeker (1*) afkomstig bleek te zijn. Die had eerder de eerste lichting van de Groningse OD al verraden. In de brief stonden de namen van een flink aantal reserveofficieren. De briefschrijver adviseerde hen vast te nemen. De hoogste in rang, Krijgsman, werd als eerste onder de loep genomen. Een huiszoeking op 21 september 1944 leverde veel bezwarend materiaal op, waaronder een zakboekje met een schat aan informatie over de OD in Groningen. Kriegsman, zijn zoon Willem Antoon, zijn vrouw en Leo Hoekstra (2*) werden gearresteerd. Lehnhoff (3*) wist Kriegsman door een handige verhoortechniek nog meer wetenswaardigheden over de OD te ontfutselen. De Sipo-man dwong hem een met zijn typemachine geschreven brief aan chef-staf Jan Dijksterhuis van het OD-gewest Groningen te ondertekenen. Daarin werd Dijksterhuis verzocht naar een bepaalde plek te komen voor een bespreking. Kriegsman besefte dat het verhoor fataal was verlopen. Uit wanhoop wilde hij in het Scholtenhuis uit het raam springen. Zijn zoon en Hoekstra verhinderden dat. Kriegsman sr. en jr. zijn op 25 september 1944 samen met Dijksterhuis, die de Duitsers door de lokbrief in handen was gevallen, en nog negen anderen in Kamp Westerbork gefusilleerd. Echtgenote Kriegsman-Claassen is na drie weken weer vrijgelaten. Zie ook Dijksterhuis, Jan Rengenier.
(1*) Mr. Simon Petrus Redeker (30 januari 1910 Groningen – 29 maart 1987 Zuidlaren).
(2*) Leonardus Hoekstra (24 maart 1908 Groningen – 3 januari 1975). Hoekstra zou die dag met Kriegsman, voor wie hij koeriersdiensten verrichtte, naar Veendam gaan. Hij werd later naar het strafkamp Farnsum gestuurd. Overigens was hij in januari 1945 al weer vrij man.
(3*) Robert Friedrich Lehnhoff (11 augustus Mehle, Dld. – geëxecuteerd 24 juli 1950 Groningen).
(4*) Jan Rengenier Dijksterhuis (31 maart 1898 Groningen).
De stoffelijke overschotten zijn in Kamp Westerbork gecremeerd en op 2 november 1945 in Groningen symbolisch bijgezet op veld S op Begraafplaats Esserveld.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!