TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Honert, van den, Joan Taco Hayo

    Geboortedatum:
    24 februari 1915 (Langsa (N.I.))
    Overlijdensdatum:
    3 mei 1942 (Oranienburg/Sachsenhausen (Dld.))
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in 's-Gravenhage. Zoon (tweede van zeven kinderen) van mijnbouwkundig ingenieur en directeur van de Haagse NV Turbinemotor August van den Honert (15 oktober 1886 Amsterdam) en Gertruda Isabella Surie (21 september 1888 Amsterdam - 14 maart 1970 's-Gravenhage). Ongehuwd. Mijnbouwkundig student aan de Technische Hogeschool te Delft. Tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940 was hij tweede luitenant bij de artillerie. Lid verzet behorend tot de Ordedienst (groep Westerveld). In de beginperiode van de OD was hij een van de naaste medewerkers van (reserve-)luitenant-kolonel Westerveld. Van den Honert werd ingezet als koerier. Op 2 april 1941 is hij samen met zijn vader gearresteerd. Een jaar later werd hij door de krijgsraad van de Duitse luchtmacht in Amersfoort ter dood veroordeeld. Samen met 61 andere medewerkers van de OD en negen leden van de groep Mekel is hij geëxecuteerd. In de aula van de TU Delft prijkt hij op de gedenkplaat van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen studenten en docenten. Ir. August van den Honert (2*), een persoonlijke vriend van Westerveld, werd in Berlijn door het Reichskriegsgericht de doodstraf opgelegd, maar kreeg gratie en overleed op 7 februari 1945 in concentratiekamp Sachsenhausen. Diens naam staat op de gedenkplaat van het monument Eregraf Stijkelgraf op begraafplaats Westduin in Den Haag.
    (1*) Johan Hendrik Westerveld (21 augustus 1880 Haarlem).
    (2*) Van den Honert sr. kreeg postuum het Verzetsherdenkingskruis.

    Joan van den Honert is gecremeerd in het concentratiekamp Sachsenhausen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 2, Oorlogsgravenstichting.
      J.W.M. Schulten, De geschiedenis van de Ordedienst. Mythe en werkelijkheid van een verzetsorganisatie, Sdu Uitgevers, Den Haag, 1998, pag. 110; In memoriam: 307 verzetslieden van den O.D., 's-Gravenhage, 1950; Gedenkboek van het verzet der Delftsche studenten en docenten gedurende de jaren 1940-1945, uitgave door den Delftschen Studenten Raad in opdracht van de Delftsche Studenten Contactgroep, Delftsche Uitgeverij Maatschappij, 1947, pag. 98; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl/Gemeentearchief Den Haag (waaronder overlijdensakte 2109/1942 gemeente's-Gravenhage).

    Foto