TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Eggink, Jan Willem

    Geboortedatum:
    15 januari 1918 (Ter Apel)
    Overlijdensdatum:
    2 mei 1944 (Mauthausen (Oostenrijk))
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Amsterdam, Overtoom 21-IV. Zoon van hoofdonderwijzer Gerhard Jan Eggink (18 oktober 1882 Warnsveld - 13 oktober 1947 Vlagtwedde) en Hendrika Scholten (31 oktober 1887 Zuidhorn). Huwde met Wilhelmina Henderika – Will – Struik (21 september 1918 Enkhuizen) (1*). Beroepsofficier. Gereformeerd. Na de HBS volgde Eggink de School voor Reserve-officieren der Infanterie in Kampen. Nadat hij als sergeant-cadet was toegelaten, vormde hij zich verder tot officier bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940 was hij tweede luitenant. Na zijn demobilisatie werd Eggink constructietekenaar bij Stork Apparatenfabriek in Amsterdam en daarna distributieambtenaar. Hij sloot zich bij het verzet aan en was, net als zijn vader, betrokken bij het werk van het illegale blad Trouw. Enkele malen deed hij zonder succes een poging om naar Engeland uit te wijken. In mei 1942 werd Eggink als oud-militair teruggevoerd in krijgsgevangenschap en kwam hij in Kamp Stanislau (2*) terecht. In januari 1944 sprong hij tijdens het transport van Stanislau naar Neu Brandenburg uit de trein. Lopend door de Karpaten wilde hij proberen naar Hongarije te ontkomen. Vlak voor de grens is hij echter ingerekend. Hij werd weer naar Stanislau teruggebracht. Op 17 april 1944 is Eggink naar concentratiekamp Mauthausen overgebracht, waar hij twee weken later in het kader van de 'Aktion Kugel' om het leven werd gebracht. De Aktion Kugel, ook wel het 'Kugel-Erlass' genoemd, was een geheim Duits bevel: ontsnapte krijgsgevangenen, met name officieren en hogere onderofficieren, moesten worden overgedragen aan de Sicherheitsdienst, die ze naar Mauthausen afvoerde en vermoordde. De Aktion Kugel heeft een tiental Nederlanders het leven gekost. Egginks naam staat op het vijfluik voor Engelandvaarders op het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen.
    (1*) De persoonskaart van Eggink in het Amsterdamse Stadsarchief vermeldt dat hij op 28 oktober 1942 in Enkhuizen met Will Struik in het huwelijk trad. Op dat moment zat hij alweer enige tijd in krijgsgevangenschap. Hij zal dus met de handschoen zijn getrouwd. Volgens Dominicus is het huwelijk in oktober 1943 gesloten.
    (2*) De stad Stanislau maakte tot 1918 deel uit van Oostenrijk-Hongarije. Tussen de beide wereldoorlogen waaide er de Poolse vlag en heette de stad Stanislawów. Na het sluiten van het Molotov-Ribbentroppact in 1939 zwaaiden de Sovjets er de scepter. Op 26 juli 1941 namen de Duitsers de stad in en vestigden er het Krijgsgevangenenkamp Stanislau. Na het einde van de oorlog kwam de stad onder de naam Ivano-Frankivsk in het bezit van Oekraïne.

    Eggink is gecremeerd en heeft geen aanwijsbaar graf.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 3 - Mauthausen, Oorlogsgravenstichting.
      Henny E. Dominicus, Mauthausen. Een gedenkboek, tweede herziene en uitgebreide druk, Stichting Vriendenkring Mauthausen, Amsterdam, juni 1999; Aktion Kugel; site eindhovenfotos.nl; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl; Stadsarchief Amsterdam (persoonkaart Jan Willem Eggink). Over Stanislau: Wikipedia.

    Foto