TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ploeger, Michiel

    Geboortedatum:
    12 december 1918 (Borger)
    Overlijdensdatum:
    8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)
    Begraven op:
    Nederlands Oorlogsgraven Begraafplaats Huis te Vraag
    Vak: C. Graf: 44.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Amsterdam, Vaartstraat 62hs. Zoon van boerenknecht Hittjo Ploeger (11 oktober 1876 Meeden - 1 juni 1954 Amsterdam) en dienstmeid Martje Mantjes (18 januari 1881 Korte Akkers, gemeente Veendam - 5 januari 1933 Amsterdam). Ongehuwd. Electromonteur. Gereformeerd. Lid verzet onder de schuilnaam Chiel Koster en behorend tot de KP-Zenderen en de KP-Enschede.

    Vanuit zijn gereformeerde geloofsovertuiging nam de ex-geniesoldaat deel aan het verzet. In Amsterdam hield hij zich bezig met spionage en hulp aan gecrashte geallieerde piloten. Toen de grond hem te warm onder de voeten werd dook hij onder in Enschede. In die plaats ging het verzetswerk gewoon door en raakte hij betrokken bij koerierswerkzaamheden, spoorwegsabotage en overvallen.

    Bij de familie Vloedgraven in Luttenberg bediende hij met de Ierse marconist John Austin een zender. Op 18 november 1944 deden de Duitsers een inval bij de familie Nijland, de naaste buren van Vloedgraven.

    Bij het zien van de Duitsers bij de buren gingen alle daar aanwezigen, onder wie Ploeger, er vandoor. Vanzelfsprekend wekte dit argwaan, waarna ook een inval plaatsvond bij Vloedgraven. Ploeger is gepakt en na zijn arrestatie samen met Austin overgebracht naar het Huis van Bewaring in Zwolle.

    Twee maal eerder wist Ploeger aan arrestatie te ontkomen. De eerste keer was bij de overval van een SD-commando op Huize Lidwina in september 1944 in Zenderen, waar de Twentse KP haar hoofdkwartier had gevestigd. Later ontkwam hij, toen een inval volgde in de boerderij van de familie Evers in de buurtschap Hezinge.

    Ploeger is gefusilleerd als represaille voor de aanslag op SS Befehlshaber Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve. Bij Koninklijk Besluit nr. 17 d.d. 5 december 1952 ontving hij postuum het Kruis van Verdienste. Zijn naam is gegrafeerd in de glazen gedenkplaat van het monument Woeste Hoeve.

    (1*) John Patrick Standidge Austin, bijgenaamd Bunny (27 augustus 1922 Castleconnel, Zuid Ierland - 4 april 1945 Hattem), hij maakte deel uit van het Jedburgh-team Dudley.

    Aanvankelijk begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Zijn herbegrafenis vond met militaire eer plaats op 25 oktober 1945 op Begraafplaats Huis te Vraag in Amsterdam, 3e klasse, vak/rij C, grafnummer 44.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    5 december 1952
    Voordracht:
    "Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend als koerier van de K.P. (Knokploeg)-leider voor ENSCHEDE, Johannes TERHORST, als zodanig hij behulpzaam was bij het opvangen en transporteren van ontsnapte geallieerde krijgsgevangenen en leden van vliegtuigbemanningen, bij sabotage aan de spoorlijnen naar DUITSLAND, en bij het ontvangen en distribueren van "gedropte" wapens.
    Persoonlijk nam hij deel aan verschillende overvallen waarbij verzetsstrijders werden bevrijd. Hij werkte samen met een geallieerd marconist, die in TWENTE voor een militaire inlichtingengroep werkte. In November 1944 werd hij tegelijkertijd met deze gepakt en op 8 maart 1945 gefusilleerd."
    Kruis van Verdienste (KV)

    Bronnen

    • Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Coen Hilbrink, De illegalen. Illegaliteit in Twente & het aangrenzende Salland 1940-1945, SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage, 1989; Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Coen Hilbrink, De illegalen. Illegaliteit in Twente & het aangrenzende Salland 1940-1945, SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage, 1989; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van gevallenen 1940-1945, site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 799/1945 gemeente Apeldoorn); Stadsarchief Amsterdam. Oorlogsgravenstichting; Erelijst van gevallenen 1940-1945, site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 799/1945 gemeente Apeldoorn); Stadsarchief Amsterdam.

    Foto