TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wal, van der, Jacob

    Geboortedatum:
    2 oktober 1920 (Stad Delden)
    Overlijdensdatum:
    10 februari 1945 (Zweeloo)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: E. Graf: 104.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Diepenveen. Zoon van Anne van der Wal (16 maart 1892 Uitwellingerga, gemeente Wymbritseradeel) en Trijntje van der Woude (5 juni 1892 Akkerwoude, gemeente Dantumadeel). Ongehuwd. Chauffeur-monteur. Gereformeerd. Lid verzet. In de nacht van 9 op 10 oktober 1944 voerde een twaalftal leden van de KP-Nieuweroord, onder wie Jacob van der Wal en zijn broer Anne (1*), een overval uit op het kamp van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) aan de Gelpenbergweg in Aalden. Zij wilden wapens in de wacht slepen voor het verzet. De bedoeling was eerst de poortwacht en daarna de bezetting van het wachtlokaal te overrompelen en te ontwapenen. De verzetsmensen dachten dat zich Hitlerjugend in het kamp bevond, maar ze kregen te maken met getrainde soldaten, die van het oostfront waren teruggekeerd. De verrassingsaanval faalde, omdat de poortwacht onraad rook. Direct barstte een schietpartij los, waarbij op het wachtlokaal werd gevuurd. Anne wist met de loop van zijn stengun de deur van het wachtgebouw te openen. Toen hij even in de deuropening stond, raakten meerdere kogels hem in de buik. Zwaargewond wist hij met zijn maten weg te komen. Zijn broer bleef achter. De volgende ochtend werd Jacob van der Wal op 30 meter afstand van het wachtlokaal dood in een greppel met een schotwond onder zijn rechterslaap gevonden. Hij had een vals persoonsbewijs op zak waarin stond dat hij Jacob Holstege heette, in Geldermalsen was geboren en op het adres Geeserveld F 34 in Oosterhesselen woonde (2*). Zijn door vijf kogels getroffen broer Anne is met paard en wagen naar het ziekenhuis in Hoogeveen gebracht. Hij was vanwege de kou verpakt in een dikke laag dekens en verborgen in een zeugkooi, die omringd was met zakken met haksel, hooi en aardappelen. In het ziekenhuis kreeg hij een plekje op de afdeling besmettelijke ziekten. Met hoofdzuster Tine Zijlstra, die hem daar verpleegde, trouwde hij naderhand en emigreerde hij naar Ontario in Canada. De naam van Jacob van der Wal staat op het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel op de Markeloseberg in Markelo.
    (1*) Een van de ernstig gewond geraakte Duitsers overleed later.
    (2*) Op het bewuste adres trof men slechts de restanten van een onbewoonbaar verklaarde woning aan.

    Na de vondst van zijn stoffelijk overschot werd Van der Wal ongekist begraven op de begraafplaats bij het kerkje van Zweeloo. De volgende nacht werd zijn lichaam door zijn verzetskameraden Piet Dubbelhuis en Jan Weerman opgegraven en daarna herbegraven in een doodskist, die van een doorgezaagde linnenkast was gemaakt. Uiteindelijk vond Jacob van de Wal zijn laatste rustplaats op het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Jan Warmolts, Oorlogsdoden, in: Oet 't Carspel Sweel, uitgave Historische Vereniging Zweeloo, april 2015, nr. 49; LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl, waaronder de overlijdensakten 5/1945 gemeente Zweeloo (op naam van Jacob Holstege), 29/1945 gemeente Zweeloo (gecorrigeerde akte) en 137/1945 gemeente Diepenveen).

    Foto