Cornelis Garritsen woonde aan de Tulplaan 8 te Ede en was de zoon van Herman Garritsen (Steenderen - 18 november 1940, Ede), Brandstoffenhandelaar en zijn vrouw Jansje Lagerweij. Cornelis Garritsen was mijnwerker en later brandstoffenhandelaar/kolenhandelaar. Hij was ongehuwd. Cornelis was lid van het verzet (Binnenlandse Strijdkrachten) en één van de veertien leden van de Groep Ede, die in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 maart 1945 door de Duitsers werd gearresteerd tijdens een mislukte wapendropping op het terrein achter Landgoed De Leperkoen bij Lunteren. Later volgden nog drie arrestaties. Garritsen werd overgebracht naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (PDA) en kreeg nummer 11198.
Cornelis Garritsen werd samen met Folkert Roosjen, Peter Roseboom, Rijk Tigelaar, Cornelis Verduijn en Hylke van Vliet van de Groep Ede en nog vier andere verzetsstrijders, als vergelding op de gewelddadige dood van een Duitse Feldwebel, op 20 maart 1945 voor het Gemeentehuis in Loosdrecht gefusilleerd. Op dezelfde dag werden in Amersfoort ook tien bij de wapendropping opgepakte BS leden gefusilleerd voor de dood van politieman Diederik Lutke Schipholt (9 april 1916 Hengelo, Ov. - 14 maart 1945 Amersfoort).
Garritsen werd samen met zijn lotgenoten vanuit Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (PDA) naar Loosdrecht gebracht. Twee aan twee geboeid werden de slachtoffers opsteld voor het vijftien tellende executiepeloton van de Grüne Polizei. Halverwege op een fietspad en gedeeltelijk in het bermgras staand werden de BS leden neergeschoten.
De naam van Garritsen prijkt op het oorlogsmonument bij het gemeentehuis aan de Nieuw-Looosdrechtsedijk in Loosdrecht.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!