TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dalen, van, Gerrit

    Geboortedatum:
    5 oktober 1921 (Papendrecht, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    8 maart 1945 (Leusden, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Gerrit van Dalen, geboren te Papendrecht op 5 oktober 1921 was in de bezettingsjaren werkzaam op het Distributiekantoor in Alblasserdam. Eind maart 1944 werd aan de NSB burgemeester van Alblasserdam verraden dat de chef van de dienst Halbe Ruiter, en enkele van zijn ambtenaren levensmiddelenbonnen verstrekten aan onderduikers en de Illegaliteit. Ruiter werd gevangen genomen en vond later in Duitsland de dood. De Papendrechters Gerrit van Dalen en Marinus Teunis Veth doken onder en wijdden zich daarna geheel aan het Verzet.

    De SD kon Gerrit niet vinden en gijzelde daarop gedurende enkele weken zijn vader in Kamp Vught. Gerrit was vooral actief op de Zuid Hollandse Eilanden onder de schuilnamen "Leen van Beek", "Leen van de Eilanden" en "Leen van Trouw" en verspreidde o.a. het illegale blad Trouw. Op 12 februari 1945 werd hij in Rotterdam door de SD gevangen genomen. Hij droeg toen een Persoonsbewijs op naam van Johan van Kersbergen bij zich en werd ook onder die naam in Kamp Amersfoort opgesloten. De Duitsers zijn nooit achter zijn werkelijke naam gekomen.

    Na de aanslag op SS-leider Rauter was de toen pas 23 jarige Gerrit van Dalen één van de totaal 263 gevangenen die als represaille werden geëxecuteerd. Op 8 maart 1945 stierf hij samen met 48 andere gevangenen voor het vuurpeloton op de schietbaan van Kamp Amersfoort.

    In Papendrecht wordt hij sinds 1950 herinnerd met een naar hem genoemde straat, en op 8 maart 2020, precies 75 jaar na zijn dood werd een gevelsteen op zijn voormalige woonhuis onthuld.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    Foto's