- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Eenheid:
- F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
- Toegekend op:
- 20 augustus 1946
Aanbeveling:
Mevrouw Sansom werd in bezet Frankrijk geïnfiltreerd en werkte met grote moed en toewijding tot april 1943 toen ze samen met haar bevelvoerend officier werd gearresteerd. Tussen Marseille en Parijs, op weg naar de gevangenis in Fresnes slaagde ze erin met haar bevelvoerend officier te spreken en voor onderlinge bescherming spraken ze af vol te houen dat ze getrouwd waren. Ze hield zich aan dit verhaal vast en wist haar ondervragers daarvan te overtuigen ondanks aanzienlijke hoeveelheden tegenbewijs en gedurende tenminste 14 verhoren. Ze leidde ook de aandacht van de Gestapo af van haar bevelvoerend officier door te zeggen dat ze alleen maar op eigen aandringen naar Frankrijk was gekomen. Ze nam de volledige verantwoording op zich en stemde erin toe dat zij zou worden gefusilleerd in plaats van haar bevelvoerend officier.
Op deze manier kreeg ze de Gestapo zo ver, na twee verhoren geen aandacht meer te schenken aan haar bevelvoerend officier. Bovendien was de Gestapo er zeer op gebrand achter de verblijfplaatsen te komen van een radiotelegrafist en een andere Britse officier van wie de levens van het allergrootste belang waren voor de Résistance. Mevrouw Sansom was de enige die hun verblijfplaats kende. De Gestapo martelde haar op zeer brute wijze om die informatie bij haar los te krijgen. Ze zetten een gloeiend heet strijkijzer op haar rug en toen dat niet hielp trokken ze haar al haar teennagels uit. Mevrouw Sansom bleef echter weigeren om te praten en met haar moed en vastberadenheid redde ze niet alleen de levens van de twee officieren maar stelde hen ook in staat hun zeer waardevolle werk voort te zetten.
Gedurende de twee jaar waarin ze in handen van de vijand was toonde ze moed, uithoudingsvermogen en zelf opoffering van het hoogst moglijke niveau.